Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Muzică între sensibilitate și putere: “IOVA este curajul meu”

IOVA a început să cânte de la vârsta de 11 ani, iar doi ani mai târziu avea deja prima trupă rock. Distribuirea într-un serial de televiziune a determinat-o să se mute la București mai repede decât se aștepta. Astăzi, artista compune muzică, scrie versuri și își cântă poveștile. 

“La 13 ani mi-am cumpărat prima chitară electrică și mi-am dorit să fac o trupă rock, pop-rock. Am luat oameni care nu știau să cânte la vreun instrument, i-am învățat pe fiecare în parte și ne-am format prima trupă. Se numea Senseless. Am început să cântăm la baluri de boboci, la Zilele orașului, la tot felul de evenimente. Și atunci am și început să scriu piese. Pentru că nu poți să ai trupa ta fără să ai piese proprii,” a spus Iova.

Povestea Senseless a durat trei ani. Însă, la scurt timp, un anunț prin care se căutau noi protagoniști pentru un serial de succes a convins-o să vină la București. Proiectul Lala Band a reprezentat prima schimbare din viața artistei, deși la vremea respectivă nu cocheta decât cu muzica și uneori cu fotografia. 

Călătoria muzicală a Mirunei a început din momentul în care a trimis un demo cu muzica ei către casa de producție a lui Smiley. Astfel, l-a convins pe acesta că locul ei este în muzică.  

Iova își pune poveștile pe acorduri

“Mă inspiră oamenii foarte mult, lucrurile prin care am trecut eu, prin care trec. Scriu foarte mult. Toată treaba asta cu scrierea melodiilor e ca o descărcare pentru mine. Pentru că sunt foarte introvertită, sunt un capricorn introvertit, iar muzica pentru mine a fost o eliberare. Am început să scriu și pentru alți artiști. Am lucrat cu foarte mulți. Și din afară, și de aici, de pe la noi, de la studio: Jo, Feli, Sore.”

Anul acesta și-a lansat primul său album, Bi-Polar, o poveste împărțită în 4 acte (PEOPLE, SEARCHING, HER și SELF), fiecare reprezentând o parte din călătoria artistei.

“A început ca o provocare. Aveam foarte multe piese scrise în studio și a venit Smiley la mine și mi-a zis: “Ai foarte multe piese, trebuie să facem ceva. Ești pregătită să lansezi una la două săptămâni?” Și am zis: “Bine”. Doar că nu poți să lansezi pur și simplu niște piese. Bi-Polar a fost mai mult decât atât. Voiam să fie o experiență totală. Le-am împărțit  în patru acte, ca oamenii să înțeleagă. Fiecare act cuprindea câteva povești din viața mea despre oameni, despre mine personal în anumite momente mai… grele. Despre dragoste, despre cum am evoluat și despre cum am trecut prin toate acestea. ”

“Bi-Polar este fix o imperfecțiune. Cuvântul, în definitiv, e imperfecțiune. Mi-am dorit să fie un proiect cât se poate de imperfect, fiind o perfecționistă desăvârșită. Am vrut să surprind și lucrurile mai bune, și lucrurile mai puțin bune, pentru că în anii ăștia am trecut prin multe ups and downs-uri. Așa au fost toți anii ăștia pentru mine și de-asta l-am și numit Bi-Polar.”

Iova adoptă un stil androgin, pe care îl definește astfel: “Eu nu mă consider neapărat o persoană prea feminină, am și o parte masculină. E o combinație între feminin și masculin. Yin și Yang. Mă identific cu felul ăsta de a fi, androgin, mai ales vizual, nu neapărat în muzică.”

Proiectul Bi-Polar a fost gândit în detaliu de Iova, de la muzică la styling și make-up. 

Proiect menit să treacă granițele țării

“Mereu am zis că IOVA este pentru mine tot curajul meu. Împart toată treaba asta între Iova și Miruna, cele două fețe ale mele. Miruna e foarte sensibilă, introvertită, are foarte multe laturi. Dar trebuia să găsesc un alter ego care să fie puternic. Și eu așa mă descriu. IOVA este curajul meu.“

Muzica artistei nu se aude doar în România, ci și în Brazilia, Japonia, SUA, Germania sau Regatul Unit. Proiectul Iova a reprezentat încă de la debut un proiect menit să treacă granițele țării.

“Piesele fiind în engleză, ne-am focusat foarte tare pe Spotify, promovare în zona asta. Am avut niște show case-uri în Suedia, în Mallorca și de acolo au preluat oamenii, ne-au văzut și le-au plăcut playlist-urile”.

Singura piesă cântată în limba română este ”Totul sau nimic”, în colaborare cu Seredinschi.

Câteva dintre piesele artistei au fost în colaborare cu Paul Damixie, iar una dintre acestea este Down On My Knees, care a avut parte de un mare succes.

O altă colaborare și prietenie pe care artista a legat-o este cea cu producătorul Chopsticks: “El a fost acolo în toate momentele grele din viața mea. El este alături de mine și pe scenă, e alături de mine în studio, e alături de mine peste tot.”

LOCAȚIE: EXPIRAT

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE