Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV Jimmy Wales, fostul președinte al Wikipedia: În jur de 80.000 de voluntari creează conținut online în fiecare lună

Fondatorul și președintele enciclopediei online Wikipedia, Jimmy Wales, aflat la un eveniment tech în România, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Euronews România. Lansată în 2001, enciclopedia online va rămâne în continuare gratuită, promite fondatorul ei.

Wikipedia reprezintă cea mai accesată enciclopedie online cu acces liber. Cum v-a venit această idee?

Jimmy Wales: Ideea mi-a venit urmărind creșterea ofertei de surse deschise și văzând cum programatorii se întâlnesc pentru a colabora în moduri inovatoare. Și mi-am dat seama că acest tip de colaborare ar putea fi folosit pentru a realiza o enciclopedie.”

Wikipedia a revoluționat modul în care oamenii din întreaga lume pot accesa informații. Care este filozofia din spatele acestui proiect?

Jimmy Wales: ”Ideea cu Wikipedia este de a avea o enciclopedie independentă, liberă și de calitate, pentru fiecare persoană de pe planetă, disponibilă în propria limbă. Aceasta este imaginea de ansamblu pe care o avem. Și asta este ceea ce urmărim și astăzi.”

Cum funcționează? Cum vă asigurați că faptele de pe Wikipedia sunt autentice? Cum se face verificarea faptelor? 

Jimmy Wales: ”Da, într-un fel, noi utilizăm o metodă destul de veche. Comunitatea noastră are reguli foarte stricte în ceea ce privește sursele autentice. Întotdeauna căutăm să aflăm care este calitatea surselor de informații. Și ne petrecem cea mai mare parte a timpului discutând efectiv despre surse și dacă articolele noastre reflectă sursele și așa mai departe.  De asemenea, acesta este un sistem social creat în jurul modului în care comunitatea poate controla mediul. Cineva intră pe platformă și începe să se comporte necorespunzător este interzis foarte repede. Așadar, avem un sistem foarte bine pus la punct.”

Cum estimați impactul pe care îl are Wikipedia la nivel global?

Jimmy Wales: ”Nu știu. Adică toată lumea folosește Wikipedia. Îi ajută pe oameni în domeniul educației de toate felurile. Este distractiv, știm doar că suntem văzuți de peste două miliarde de dispozitive în fiecare lună. Așadar, acum avem un impact semnificativ în întreaga lume.”

În ceea ce privește cifrele, ce înseamnă Wikipedia astăzi? Câte persoane lucrează în acest scop? Câte articole aveți pe platformă? În câte limbi? 

Jimmy Wales: ”Da, avem peste 50 de milioane de articole scrise în peste 300 de limbi. Avem probabil șaptezeci, optzeci de mii de voluntari activi în fiecare lună care lucrează la Enciclopedie. Și, așa cum am menționat, suntem văzuți de peste două miliarde de dispozitive în fiecare lună. Este enorm, iar munca se desfășoară în fiecare colț al lumii.”

Care sunt provocările majore?

Jimmy Wales: ”Pentru noi, lucrul pe care ne concentrăm foarte mult vizează starea comunității. Dacă membrii comunității se simt bine, dacă fac o treabă bună, dacă le oferim instrumentele de care au nevoie pentru a ne asigura că trolii nu preiau controlul, pentru a ne asigura că nu își pierd timpul cu lucruri lipsite de sens. Așadar, starea comunității contează foarte mult, faptul de a avea oamenii potriviți.”

Finanțarea reprezintă o provocare? Aveți suficiente fonduri pentru a reuși să faceți acest lucru în fiecare zi?

Jimmy Wales: ”Ei bine, întotdeauna trebuie să luăm foarte în serios atragerea de fonduri. Dar în fiecare an suntem atenți cu banii noștri, astfel încât să aducem puțin mai mult decât investim. În acest fel ne construim propriile rezerve. Suntem într-o poziție foarte bună în acest moment, dar trebuie să luăm în serios acest lucru.”

Și în ceea ce privește provocările, v-ați confruntat cu probleme în unele țări cu unele guverne din cauza cenzurii sau a altor chestiuni de acest gen?

Jimmy Wales: ”Sigur, da, în diferite locuri din întreaga lume, cu siguranță. În prezent suntem blocați în China, dar nu numai acolo. Am fost blocați în Turcia, dar am luptat în instanță, la Curtea Supremă, și am câștigat. Așa că acum suntem deblocați în China. Și apoi Rusia amenință că ne va amenda, dar, ei bine, știm cu toții ce se întâmplă cu Rusia, astfel încât vom vedea ce se va întâmpla în viitor.”

Cum descrieți impactul Wikipedia asupra școlilor, asupra elevilor?

Jimmy Wales: ”Toți elevii folosesc Wikipedia pentru a se ajuta cu temele de acasă. Cred că, de-a lungul anilor, profesorii și învățătorii de la liceu au reușit să explice și să îi învețe pe elevi cum să utilizeze Wikipedia. Este prea simplu să spui "nu folosiți Wikipedia, ar putea avea erori". Este mult mai bine să spui: "Ei bine, iată cum trebuie să folosiți Wikipedia". Dar folosiți cu atenție, verificați sursele, iar acest lucru îi va ajuta pe elevi să devină persoane cu o gândire îmbunătățită, cred eu.”

Și ultima întrebare, cum vedeți viitorul Wikipedia?

Jimmy Wales: ”Ei bine, cred că, în multe privințe, Wikipedia va fi la fel cu cea pe care o cunoaștem. Cred că unul dintre lucrurile care este posibil să se întâmple datorită noilor tehnologii generative de inteligență artificială este că ne gândim la modalități prin care funcția de căutare ar putea fi mult mai bună. În loc să căutăm doar un anumit domeniu sau să citim despre el, am putea fi capabili să adresăm o întrebare. Iar la final să obținem pasajul relevant din Wikipedia. Există o mulțime de progrese interesante în acest tip de analiză a textului care, în opinia noastră, ar putea fi cu adevărat inovatoare în următorii câțiva ani.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE