Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială poate detecta acum și sarcasmul. Cercetători: Lucrăm la aplicații care să detecteze și abuzul

Laboratorul de tehnologie a vorbirii de la Universitatea din Groningen a creat în sfârșit un program capabil să distingă tonul vocii și sarcasmul, în ceea ce privește inteligența artificială.

AI este o dezvoltare impresionantă prin faptul că arată cum tehnologia poate înțelege aspecte mai subiective ale textului.

Într-o prezentare făcută în cadrul Societății de acustică din America și al Asociației canadiene de acustică, cercetătorii au explicat cum prevalența sarcasmului în textele scrise de oameni înseamnă că, fără ca AI să îl detecteze în mod corespunzător, ar exista lacune uriașe în capacitățile potențiale de înțelegere a textelor de către AI.

Detectoarele anterioare de sarcasm AI au folosit doar un singur parametru, dar această nouă tehnologie combină metodele.

„Am extras parametrii acustici, cum ar fi tonul, rata de vorbire și energia din vorbire, apoi am folosit recunoașterea automată a vorbirii pentru a transcrie discursul în text pentru analiza sentimentului”, a declarat cercetătorul Xiyuan Gao.

„Apoi, am atribuit emoticoane fiecărui segment de vorbire, reflectând conținutul său emoțional. Prin integrarea acestor indicii multimodale într-un algoritm de învățare automată, abordarea noastră valorifică punctele forte combinate ale informațiilor auditive și textuale împreună cu emoticoanele pentru o analiză cuprinzătoare", a explicat Gao.

Echipa s-a bazat pe baza de date Mustard (Multimodal Sarcasm Detection Dataset), care conține exemple de sarcasm în emisiuni TV populare, pentru a-și învăța inteligența artificială despre sarcasm prin intermediul unor clipuri din „The Big Bang Theory” și „Friends”.

Ce vor să facă cercetătorii pe viitor

„Există o serie de expresii și gesturi pe care oamenii le folosesc pentru a evidenția elementele sarcastice din discurs. Acestea trebuie să fie mai bine integrate în proiectul nostru. În plus, am dori să includem mai multe limbi și să adoptăm tehnici de recunoaștere a sarcasmului în curs de dezvoltare.”, a declarat Gao.

Tonul limbii este unul dintre cele mai complexe elemente ale textului. Mulți oameni consideră că este dificil să detecteze sarcasmul atunci când acesta este scris fără indicii audio/vizuale. Dar nu și tu, ești mult prea inteligent pentru asta, nu-i așa?

Un alt cercetător din cadrul echipei, Shekhar Nayak, a sugerat că, deși proiectul va avea beneficii pentru îmbunătățirea interacțiunilor text între oameni și IA, ar putea avea aplicații și în detectarea abuzurilor și a discursului instigator la ură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE