Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experți occidentali: Rusia va mai putea să-și susțină efortul de război în Ucraina încă doi-trei ani

Rusia va mai putea să-și susțină efortul de război în Ucraina încă doi-trei ani, a declarat directorul general al Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), Bastian Giegerich, citat de publicația Politico. El a făcut această declarație cu ocazia lansării unui raport al IISS dat publicității astăzi.

În document se menționează faptul că, în războiul ei de agresiune împotriva Ucrainei, Rusia cheltuiește aproximativ o treime din bugetul său pentru apărare, dar își vede armamentul, munițiile și trupele distruse în ritm accelerat.

Analiștii think tank-ului britanic au dezvăluit că invazia Ucrainei de către Rusia a dezlănțuit un potop de cheltuieli pentru apărare în întreaga lume - cea mai mare parte din partea rivalilor Rusiei.

Henry Boyd, expert în apărare și analiză militară la IISS, a spus că Rusia este din ce în ce mai dependentă de magaziile de armament moștenite din epoca sovietică pentru a satisface cererea de noi vehicule blindate de luptă și piese de artilerie.

Pe de altă parte, analiștii citați de Politico, spună că în Europ, țările și-au mărit cheltuielile pentru a ajuta Ucraina, a cărei industrie internă de apărare a fost grav afectată de război. Dar, în ciuda tuturor noilor cheltuieli, există o problemă în creșterea capacității de producție militară a Occidentului. Astfel, Uniunea Europeană este pe cale să-și rateze obiectivul de a livra Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie de 155 de milimetri până în martie, se arată în raportul IISS.

Potrivit Reuters, există însă speranța ca Ucraina să poată beneficia de sprijin substanțial prin acorduri bilaterale cu diverse state mebre NATO. Marea Britanie a devenit în ianuarie prima țară care a semnat unul dintre acordurile de securitate cu Ucraina. Prin acest document autoritățile de la Londra se angajează să ofere asistență pentru pentru securitate pe un termen de 10 ani, inclusiv partajarea informațiilor, securitatea cibernetică, pregătirea medicală și militară și cooperarea industrială în apărare. Londra va oferi echipament militar modern în toate domeniile, după cum este necesar, și asistență economică.

Marea Britanie a devenit în ianuarie prima țară care a semnat unul dintre acordurile de securitate cu Ucraina. Prin acest document autoritățile de la Londra se angajează să ofere asistență pentru pentru securitate pe un termen de 10 ani, inclusiv partajarea informațiilor, securitatea cibernetică, pregătirea medicală și militară și cooperarea industrială în apărare

Peste 10 țări se află în stadiul activ al discuțiilor sau pot începe în curând, a adăugat el. Țările suplimentare includ Țările de Jos, România, Polonia și Danemarca. Franța și Germania urmăresc să ajungă în curând la un acord de angajamente de securitate cu Ucraina.

Președintele Emmanuel Macron era de așteptat să finalizeze un acord bilateral de angajament de securitate în Ucraina în această lună, dar a amânat călătoria din motive de securitate. Acordul ar contura cadrul pentru ajutor umanitar și financiar pe termen lung, sprijin pentru reconstrucție și asistență militară. Cu toate acestea, nu ar putea oferi angajamente financiare specifice privind livrările de arme, deoarece Parisul ar trebui să se întoarcă în parlament pentru aprobare. Macron ar face, în schimb, anunţuri în public şi a spus că Franţa va trimite o aprovizionare regulată de rachete aer-sol şi rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune

 

  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE