Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Institutul Ifo: Economia germană este blocată în recesiune

Economia germană este blocată în recesiune, iar moralul mediului ei de afaceri s-a înrăutățit în mod neașteptat în ianuarie, a declarat președintele Ifo Institute, Clemens Fuest. Potrivit Reutres, cea mai mare economie a Europei se luptă să scape de recesiune, iar optimismul de scurtă durată lasă loc temerilor că 2024 va fi un alt an slab din punct de vedere economic.

Anul trecut, Germania a fost afectată de o inflație ridicată, de creșterea prețurilor la energie și de o cerere externă slabă. La toate acestea, s-a adăugat o criză bugetară care a determinat reduceri profunde ale subvențiilor, ceea ce a produs tensiuni în interiorul guvernului de coaliție de la Berlin. Perturbările comerciale cauzate de atacurile Houthi asupra transporturilor maritime din Marea Roșie aduc noi preocupări pentru industria de export a Germaniei.

Germania a fost afectată de o inflație ridicată, de creșterea prețurilor la energie și de o cerere externă slabă. La toate acestea, s-a adăugat o criză bugetară care a determinat reduceri profunde ale subvențiilor din partea statului german.

-Institutul Ifo

Sondajele Institututlui Ifo arată însă că lanțurile de aprovizionare din Germania și Europa au rămas robuste în fața atacurilor de la Marea Roșie, cee ace nu a dus încă, cum se temeau autoritățile, la blocaje de aprovizionare pentru materii prime și produse primare.

Perturbările comerciale cauzate de atacurile Houthi asupra transporturilor maritime din Marea Roșie aduc noi preocupări pentru industria de export a Germaniei

-Institutul Ifo

Recesiunea economiei germane a împins zona euro în recesiune la începutul anului 2023, afectând direct și indirect ale economii ale statelor membre din Uniunea Europeană. Analiști economici de la Oxford Economics estimaseră încă de anul trecut că producţia industrială a Germaniei va continua să scadă în primul trimestru al anului 2024.

Începutul noului an a adus și proteste în masă ale fermierilor și greve feroviare la nivel național, pe măsură ce nemulțumirea crește față de politicile economice ale cancelarului Olaf Scholz.

Institutul Ifo evidențiază problemele economice ale Germaniei, în special cele legate de sectorul său imobiliar aflat în dificultate. Comenzile primite în industria construcțiilor din țară au scăzut cu 7,4%.

 

 

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE