Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inspecția Muncii a raportat peste 1.500 de angajați la negru, în luna septembrie

Fenomenul muncii la negru se extinde în țară după ce Guvernul a decis să aplice suprataxarea pentru contractele part-time. Numărul de angajați fără contracte de muncă a crescut după ce Executivul a aplicat măsura. Inspecția Muncii a raportat un număr în creștere de contracte la negru în luna septembrie, iar fenomenul ar putea lua amploare în următoarele luni.

Taxe mai mari, la nivelul salariului minim pe economie

Doar în septembrie au făcute găsite peste 1.500 de contracte la negru și au fost aplicate amenzi în valoare totală de 10 milioane de lei. Este o cifră de două ori mai mare față de finalul lunii precedente.

„Suntem în top țări europene în ce privește suprafiscalizarea muncii și condițiile impuse de piață de a încadra persoanele la 8 ore, pentru că dacă le încadrezi la două ore este o suprataxare. Ne-am dori o relaxare în piața muncii, că altfel nu facem decât să apelăm la import de forță de muncă și să lăsăm lucrătorii din piața românească să plece în Spania,” a explicat Ana Dincă, auditor financiar.

Concret pentru un contract de muncă de 4 ore, contribuțiile sociale se dublează. Cu alte cuvinte, un angajator trebuie să îi plătească angajatului care are contract part-time taxe mai mari, la nivelul salariului minim pe economie

„S-a luat această prezumție de vinovăție și s-a aplicat tuturor. Și era normal ca cei care munceau la gri să se ducă către negru,” a declarat Bogdan Badea, director firmă de recrutare.

60%, intenții de a concedia oameni

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că piața s-a adaptat, iar numărul contractelor part-time a scăzut, aproximativ 70% s-ar fi transformat în contracte cu normă întreagă.

„Avem toate CNP-urile, dar sunt date confidențiale. Nu și-a pierdut nimeni locul de muncă în urma acestei ordonanțe. Este posibil ca două - trei contracte part-time să fi fost transformate într-unul full-time,” a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

„Asistăm doar la o lună. O lună a trecut și deja avem acest fenomen. Haideți să așteptăm 3-6 luni de zile. În general, românii când vor să evite această supraimpozitare se sfătuiesc, din păcate, cum să facă aceste lucruri,” a explicat Bogdan Badea, director firmă de recrutare.

Cifrele arată că față de data la care a fost aplicată această măsură, numărul de contracte part-time s-a redus cu aproape 50 de mii. Un sondaj realizat de Consiliul Național pentru IMM-uri arăta faptul că 60% dintre companii își declarau intenția de a concedia oameni și doar 20% aveau de gând să modifice contractele.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE