Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

108 mii de contracte part-time, desființate din cauza suprataxării. Consultant fiscal: „Efectul pe termen scurt este unul mai puțin inteligent”

În ultima săptămână s-au desființat 108 mii de contracte part-time, potrivit datelor obținute de Euronews de la Inspecția Muncii. Adică aproape 15% din numărul total al contractelor de acest fel înregistrate în România. Patronii unor firme mici au recurs la această soluție din cauza suprataxării contractelor part-time, care a intrat în vigoare de la 1 august. Consultanții fiscali atrag atenția că sunt situații în care toți angajatorii unei persoane care are mai multe contracte part-time trebuie să plătească taxe majorate.

Consultantul fiscal Adrian Bența a vorbit la „Bună Seara, România!” despre contractele part-time și supraimpozitarea acestora.

Adrian Bența: „În primul rând ar trebui spus că în Constituție nu se prevede negru pe alb că e constituțional sa fii foarte inteligent sau este mai puțin constituțional să nu fii deloc inteligent, ci se prevăd niște reguli de bun simț. Din punctul de vedere al impozitării contractelor part-time vă aduc aminte că nimic nu e nou sub Soare. Au mai fost astfel de proceduri în perioada anilor 2018 – 2020, introduse prin Ordonanța 79 din 2018 și asupra acestei Ordonanțe s-a pronunțat deja Curtea Constituțională și există foarte multe precedente de acest fel.

Aici, din punctul meu de vedere, efectul pe termen scurt este unul mai puțin inteligent. Dacă intrăm pe forumurile de contabilitate, pe diverse grupuri de specialitate este o adevărată nebunie privind desființarea acestor contracte de muncă, cu desființarea posturilor de muncă, adică nu cu transformarea acestora în 8 ore. În decurs de o săptămână, 25.000 – 30.000 de locuri de muncă, care ar fi fost cu normă întreagă, au fost desființate, ceea ce nu e nici pe departe bine.”

Pe de altă parte, Raluca Dumitra, reprezentantă a unei platforme de recrutare, a vorbit despre efectele suprataxării contractelor part-time asupra cererii și ofertei.

Raluca Dumitra: „Pe oferta de job-uri part-time avem deja o scădere la jumătate în luna iulie față de luna iunie a acestui an și practic avem cele mai scăzute oferte de job-uri part-time din ultimii 2 ani și jumătate. Ne așteptăm ca în august să scadă și mai mult oferta de job-uri part-time. Pe de altă parte, dacă e să ne uităm la cererea pentru aceste job-uri, numărul de aplicări pentru ele rămâne constant, deci candidații au nevoie și își doresc aceste job-uri. Mai mult, am făcut recent un sondaj din care reieșea că 70% din cei care au în acest moment două job-uri, al doilea este part-time și au nevoie de el pentru a-și susține veniturile pe termen lung. Practic aceste două job-uri le asigură stilul de viață de care au nevoie și dacă ar renunța la unul dintre ele, nu ar mai putea să aibă traiul pe care și-l doresc”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE