Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Înotător ucrainean câștigă o medalie la Campionatul Mondial, în timp ce tatăl său se luptă cu rușii

Înotătorul de elită Mihailo Romanciuk nu știe dacă tatăl său a putut să-l vadă când a câștigat o medalie pentru Ucraina la campionatele mondiale de înot.

Tatăl lui Romanciuk luptă în estul Ucrainei, unde focare de rezistență continuă să refuze Rusiei controlul militar total al regiunii, la aproape patru luni de la declanșarea invaziei.

Nu îndrăznește să-și contacteze tatăl

„Se află într-un punct fierbinte și este o perioadă dificilă”, a declarat Romanciuk, după ce a obținut marți, 21 iunie, la Budapesta, bronzul în cursa masculină de 800 de metri, liber.

Romanciuk nu îndrăznește să vorbească cu tatăl său, de teamă că i-ar putea pune viața în pericol. Locația tatălui său ar putea fi urmărită prin intermediul apelului.

„Nu este posibil să se alăture rețelei pentru că rușii pot căuta totul. Dar în fiecare dimineață îmi trimite (n.r. un mesaj) că este în regulă”, a spus Romanciuk.

„Gândul meu era să merg la război”

Romanciuk, în vârstă de 25 de ani, aproape că nu a mai ajuns la Budapesta.

„Gândul meu era să merg la război pentru a-mi apăra casa”, a declarat Romanciuk, care a petrecut zece zile, împreună cu soția și familia sa, pentru a decide care e cel mai bun mod de a acționa.

„Am decis că nu pot face nimic cu arma. Pentru mine, este mai bine să continui să mă antrenez, să fac ce știu să fac cel mai bine. Cu ajutorul înotului meu pot spune întregii lumi despre situația din Ucraina”, a spus Romanciuk, care a câștigat anul trecut medalia de bronz în proba de 800 metri și argint în proba de 1500 de metri la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Romanciuk intenționează să concureze la 1500 de metri masculin, apoi la cursele de cinci și zece kilometri în ape deschise la mondiale.

Facilitățile de antrenament au fost distruse de război

Cum facilitățile de antrenament au fost distruse de război, Romanciuk a fost invitat de înotătorul german Florian Wellbrock, care a terminat al doilea după americanul Bobby Finke, în proba de 800 metri, să vină să se alăture lui în Germania, pentru a se antrena.

Romanciuk și Wellbrock s-au îmbrățișat după ce au terminat cursa din 21 iunie. Romanciuk a terminat la 0,69 secunde în spatele lui Finke, care a luat aurul. Sportivii de pe podium au stabilit recorduri naționale.

Romanciuk a declarat că este „mândru și dezamăgit” de locul trei. El a spus că medalia sa dovedește „că ucrainenii vor lupta până la capăt, nu contează care este situația".

Atleții ruși, excluși de la campionatele mondiale de înot

Înotătorii din Rusia și Belarus au fost excluși de la campionat. Romanciuk a spus că nu știe cum ar fi reacționat dacă nu ar fi fost luată această decizie.

„Reacția mea ar fi putut fi agresivă, nu știu”, a spus Romanciuk, care s-a referit la faptul că Evgeny Rylov, campion olimpic, a apărut la un miting pro-război la Moscova. „În interiorul meu, eram gata să merg și să-l omor. Dar înainte era un bun prieten. Înainte. Dar totul s-a schimbat”, a spus Romanciuk despre Rylov.

Romanciuk a vorbit despre distrugerile pe care Rusia le-a provocat în țara sa, despre oamenii uciși, despre viețile distruse.

Îi este greu să se concentreze asupra înotului

„A fost greu, pentru că mental ești în război și dormi doar trei sau patru ore, pentru că citești mereu știrile. A fost atât de greu la început, dar apoi înțelegi că tot ce poți face este să înoți, să te antrenezi, să-ți reprezinți țara”, a spus Romanciuk.

Pentru proaspătul medaliată este un moment în care se simte mândru.

„Sunt atât de mândru de toți oamenii din Ucraina. Asta este tot ce pot să spun. Sunt mândru de oameni, de guvern, de președinte. Sunt atât de mândru de ei. Și sunt foarte fericit că sunt ucrainean ", a spus Romanciuk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE