Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația în creștere afectează puterea de cumpărare în Europa. Ce spun oamenii

Publicat de: Euronews

Oamenii spun că sunt obligați să-și schimbe obiceiurile de consum și cer guvernelor să acționeze pentru a rezolva problemele structurale generate de redresarea economică post-pandemie. Prețurile în creștere îi fac pe consumatori să se gândească de două ori înainte să cumpere ceva.

Leticia dos Santos, o mamă cu doi copii din Belgia, spune că se descurcă din ce în ce mai greu.  

"Cu doi copii foarte mici ai costuri cu scutecele, cu laptele praf. Avem multe costuri. Când merg la supermarket caut mereu promoții. Întotdeauna mi-am luat produse de la promoții, în special carne. Cred că prețurile fructelor și legumelor au crescut", a declarat Leticia dos Santos.

"Odată cu inflația, cresc prețurile la carne, pâine și legume. Pentru consumatori, o simplă vizită la supermarket devine aproape o vânătoare de comori pentru promoții de acest fel, fiecare a doua salată cumpărată astăzi costă aproape jumătate din preț", a spus Pedro Sacadura pentru Euronews.

Este puțin probabil ca lucrurile să se schimbe prea curând. Organizațiile consumatorilor cer guvernelor să acționeze și să rezolve problemele structurale, în condițiile în care inflația are un impact major asupra bugetului populației, care se confruntă și cu creșterea facturilor pentru energie.

"Această inflație pe care o vedem în prezent nu este direct legată de războiul din Ucraina. O simțim încă de anul trecut. De fapt, este legată de redresarea economică post-Covid și de creșterea prețurilor la produsele agricole, cum ar fi îngrășămintele, de exemplu, dar și de creșterea prețurilor la energie. De asemenea, este legată de creșterea prețurilor la alimentele de origine animală pe care le importăm pentru reproducere intensivă. Nu este o problemă de lipsă de aprovizionare. Este o problemă structurală care este aici și care va dura", a spus Camille Perrin.

În luna iunie, inflația în Belgia s-a apropiat de nivelul de 10%, după ce, în luna mai, a atins maximul istoric din ultimii 40 de ani. Banca Națională a Belgiei estimează că problemele se vor menține și în anul 2023 și că puterea de cumpărare a populației nu va crește semnificativ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE