Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Evaluare Națională clasa a VI-a. Elevii susţin proba la Matematică şi Ştiinţe ale naturii

Elevii de clasa a VI-a susţin miercuri proba la Matematică şi Ştiinţe ale naturii din cadrul Evaluării Naţionale, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

29/05/2024 , 07:40

Evaluare Naţională la clasa a VI-a. Elevii susțin proba la Matematică și Științe ale naturii

Testele la Matematică și Ştiinţe ale naturii sunt elaborate de Centrul Naţional Pentru Politici şi Evaluare în Educaţie. Acestea au un format similar evaluărilor internaționale și implică un nivel mediu de dificultate.

Evaluarea acestor teste va fi făcută de către comisii constituite la nivelul unităților de învățământ, în termen de cel mult șapte zile de la data ultimei probe susținute, potrivit Agerpres.

28/05/2024 , 07:45

Evaluare Națională la clasa a VI-a. Marţi are loc proba de Limbă şi comunicare

Evalurea Naţională 2024. Elevii de clasa a VI-a susţin, marţi, proba de Limbă şi comunicare, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Miercuri va avea loc proba la Matematică şi Ştiinţe ale naturii.

Testele au un nivel mediu de dificultate, sunt evaluate în termen de cel mult şapte zile de la data susţinerii ultimului test, iar rezultatele individuale nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei.

Știrea inițială:

Evaluarea națională pentru elevii de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Rezultatele, colectate cu o aplicație digitală

Luni încep evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, cu proba scrisă de limbă și comunicare, pe care o susțin elevii de clasa a II-a. Noutatea de anul acesta este colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor cu ajutorul unei noi aplicații digitale, a anunțat Ministerul Educației.

În perioada 13 - 29 mai este programată sesiunea de evaluări naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2023 - 2024, care se adresează unui număr de peste 500.000 de elevi, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Evaluările naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și VI-a în anul școlar 2023 – 2024. Programul probelor

Evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a începe, luni, 13 mai, cu proba de Limbă și comunicare - scris - Limba română, respectiv proba de Limbă și comunicare - scris - Limba maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale.

Marți, 14 mai, elevii claselor a II-a vor susține proba de Limbă și comunicare - citit - Limba română, iar miercuri, 15 mai, elevii aparținând minorităților naționale participă la proba de Limbă și comunicare - citit - Limba maternă.

Joi, 16 mai, va avea loc proba la matematică și științe ale naturii, în timp ce vineri, 17 mai, se va desfășura ultima probă din cadrul EN II (Limbă și comunicare - scris-citit - Limba română pentru minoritățile naționale), susținută de elevii aparținând minorităților naționale.

Evaluarea națională pentru elevii care termină clasa a IV-a

Evaluarea competențelor dobândite de elevi la finalul clasei a IV-a are următorul calendar:

  • limba română (21 mai);
  • matematică (22 mai)
  • limba maternă (23 mai).

Calendarul de administrare a Evaluării naționale la finalul clasei a VI-a are următoarea configurație:

  • 28 mai - Limbă și comunicare,
  • 29 mai - matematică și științe ale naturii.

Probele au o structură și caracteristici de evaluare asemănătoare celor din anii anteriori. Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător evaluărilor internaționale și implică un nivel mediu de dificultate.

Rezultatele testelor de la Evaluările naționale, colectate cu ajutorul unei aplicații

Durata alocată rezolvării este de 30 de minute pentru fiecare test administrat (EN II), respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat (EN IV și EN VI).

Testele sunt evaluate în cadrul unităţilor de învăţământ de către comisiile de evaluare formate la nivelul acestora, în termen de cel mult șapte zile de la data susținerii ultimului test.

”Ca element de noutate pentru administrarea și valorificarea rezultatelor înregistrate, colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi realizată cu ajutorul unei noi aplicații digitale. Aceasta va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiții de siguranță și de control optimizat al calității și, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor și va permite valorificarea rapidă și flexibilă a acestora. Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei și a raportului școlii, fără eforturi birocratice suplimentare și într-un timp mai scurt”, a mai transmis Ministerul Educației.

Notele obținute la Evaluarea Națională nu sunt trecute în catalog

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei.

Potrivit Ministerului Educației, rapoartele generate la nivelul unității de învățământ pe baza acestor rezultate furnizează argumente statistice de maximă importanță și relevanță pentru construirea măsurilor de valorificare a rezultatelor înregistrate la aceste evaluări naționale, măsuri focalizate pe nivelul unității de învățământ și pentru beneficiarii serviciilor educaționale: elevi, părinți/tutori, cadre didactice, personal educațional de sprijin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE