Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendiu pe o insulă din Spania. Peste 500 de persoane au fost evacuate

Un incendiu de pădure în insula spaniolă La Palma a forțat evacuarea a cel puțin 500 de persoane, au anunțat sâmbătă autoritățile, în prima criză de acest tip de pe insulă de la o erupție vulcanică din 2021.

Incendiul a izbucnit la primele ore ale dimineții de sâmbătă în El Pinar de Puntagorda, o zonă împădurită din nord, din Insulele Canare, în timp ce numeroase orașe europene se pregătesc pentru o căldură extremă în următoarea săptămână.

Aproape 140 de hectare de teren distruse de incendiu

Cel puțin 11 case au fost distruse pe măsură ce focul a avansat, a declarat sâmbătă Fernando Clavijo, președintele Insulelor Canare.

"Numărul de persoane care trebuie evacuate ar putea ajunge la 1.000. Depinde dacă vom reuși să ținem sub control aceste vânturi puternice", a declarat Clavijo reporterilor din La Palma.

Aproximativ 140 de hectare de teren au fost distruse de incendiu, a adăugat el.

Patru elicoptere și patru unități de stingere a incendiului la sol se luptau pentru a ține sub control incendiul de pe insula, care face parte dintr-un arhipelag spaniol aflat în largul coastelor Africii de Vest.

Autoritățile de pe insulă au cerut ajutor de la alte insule din arhipelag, precum Gomera și Tenerife.

În septembrie 2021, peste 2.000 de clădiri au fost distruse și mai multe mii de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele atunci când lava a început să iasă din vulcanul Cumbre Vieja.

Erupția a continuat timp de trei luni, iar cenușa de lavă a acoperit zona înconjurătoare cu o pătură de funingine și praf negru și gros.

Reportaj realizat de Graham Keeley; editare de Clelia Oziel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE