Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ieftinirea laptelui nu se vede la raft. Reducerile sunt fie prea mici, fie nu există

Ieftinirea laptelui anunțată încă de acum mai bine de o lună și jumătate încă nu se simte în buzunarele românilor. Deși prețurile ar fi trebuit să fie mai mici cu cel puțin 20%, diferențele de preț sunt infime. Ba mai mult, unele sortimente chiar s-au scumpit de la anunțul ieftinirii.

Unele sticle de lapte s-au scumpit

Prețul laptelui de proveniență românească ar fi trebuit să fie, cel puțin în teorie, mai ieftin cu minim 20% de la 1 mai. În practică, însă, acordul voluntar dintre retaileri și producători nu este respectat. Reducerile sunt fie prea mici, fie nu există. Ba mai mult, la raft sunt și scumpiri.  

Dacă în luna aprilie o sticlă de lapte a fost cumpărată de către echipa Euronews cu prețul de 11,69 lei, acum, aceeași sticlă de la același brand și din același magazin costă 14,07 lei.  

”Bax de lapte din Spania ajunge la 3,50 euro, iar aici dacă vrei să iei un bax de lapte te ajunge mult mai mult. Numai un kilogram de lapte e un euro și...” a spus o femeie.

Prețul laptelui de la producători la raft

În supermarket, un litru de lapte ajunge să coste și nouă lei, asta în condițiile în care crescătorii de vaci îl vând retailerilor cu doi lei și jumătate. Fermierii care refuză să-și vândă laptele ieftin aleg să-l comercializeze la dozatoarele din magazine și piețe. Ei nu iau parte la acordul voluntar, dar nici nu au cum să-l vândă mai ieftin.

Mihaela Drăgoiu, fermier: ”Noi avem prețul laptelui cinci lei. De scăzut, sub nicio formă. Noi ne gândeam să-l mai ridicăm, dar acum pe timp de vară nu avem nicio șansă.”

Și cifrele oficiale, publicate de Institutul Național de Statistică arată că ieftinirea laptelui a fost de trei ori mai mică, în luna mai, față de cea anunțată oficial de Consiliul Concurenței și și fostul Guvern condus de Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE