Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bunătăți dulci, dar scumpe. Zahărul s-a scumpit cu 61% în ultimul an, dar laptele s-ar putea ieftini de la 1 mai

Dulce, dar din ce în ce mai scump în toată Europa, zahărul trage după el prețurile tuturor produselor în care este înglobat. Numai în ultimul an,  kilogramul de zahăr s-a scumpit cu 61% în România și a adăugat câteva zeci de procente la toate dulciurile din cofetării. După aproape doi ani de scumpiri continue ale alimentelor, se întrevăd și ieftiniri: de la 1 mai, este anunțată o scădere de 20% a prețul laptelui românesc. Reducerea va fi suportată în egală măsură de retaileri și procesatori, anunță Consiliul Concurenței. Sunt însă voci din industria laptelui care nu sunt acord cu intervenția statului în formarea prețului.

Kilogramul de zahăr s-a scumpit cu 61% în România, în ultimul an

În ultimii aproape doi ani, inflația a schimbat vizibil obiceiurile de consum. Din cauza prețurilor mari, cei care obișnuiau să se răsfețe cu bunătăți de la cofetărie și-au rărit vizitele.

Marilena Adam, manager cofetărie: „Comenzile bineînțeles că în loc să crească au mai scăzut. Clientul, dacă vine sa cumpere, înainte cumpărau un tort de 1 kg și jumătate - două, acum se rezuma la maxim 500-700 de grame”.

Zahărul, principalul ingredient din dulciuri, s-a scumpit cu 61% din martie 2022 până în martie 2023, arată datele oficiale. Și nu este singurul produs care acum costă mai mult.

Dincă Valentin, comerciant: „Noi spunem că toate prețurile au crescut, nu numai la zahar, și la făina, și la ulei, și la energie și toate celelalte, si toate ne afectează automat”.

Marilena Adam, manager cofetărie: „Lapte, smântână, brânză grasă, totul, o ciocolată foarte bună, ciocolata belgiană care o folosim, untul, noi foarte mult cozonac facem, nu numai de Paste, ci și în cursul anului. Deci ne afectează”.

Laptele s-ar putea ieftini de la 1 mai

Laptele, un alt aliment de bază, s-ar putea ieftini de la 1 mai cu cel puțin 20%, anunță Consiliul Concurenței. Retailerii și procesatorii au fost de acord să reducă prețul în mod voluntar, timp de șase luni, după o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă la care au participat și cei cu afaceri în industria laptelui. 

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Toate marile lanțuri de magazine și-au dat acordul, urmând ca ei să discute cu producătorii care au contract cu ei să își renegocieze prețurile ca să se ajungă la această scădere la raft de 20%. Scăderea este suportată parte de comerciant, parte de procesator”.

George Bădescu, director executiv AMRCR: „Din punctul ăsta de vedere, după data de 1 mai nu avem niciun motiv să credem că nu vom putea vedea o reducere a prețului laptelui, aceasta este ideea de bază, cu caracteristicile pe care le-ați menționat, e vorba de laptele românesc care la ora actuală se comercializează în jurul valorii de 7 lei. Acest acord ar trebui să fie pe șase luni, cuprinzând atât laptele care are grăsime 1,5%, cât si cel care are 3,5%”.

Comercianții spun că un preț mai mic pentru litrul de lapte ar putea aduce o creștere a consumului.

George Bădescu, director executiv AMRCR: „Prin această măsură se speră că se va constata și o creștere a  volumului de lapte, pentru că, așa cum spuneam, dincolo de crizele care s-au suprapus în ultima perioadă, asistăm și la o anumită evoluție în zona consumului general de lapte”.

Consumul anual de lapte la nivelul Uniunii Europene este de 53 de litri pe cap de locuitor, potrivit datelor oficiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE