Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai scump Paște din ultimii 21 de ani. Inflația anuală a ajuns la 14,5%, alimentele s-au scumpit cel mai mult

România se pregătește de cel mai scump Paște din ultimii 21 de ani. Inflația anuală a ajuns la 14,5% în luna martie, în scădere de la 15,5%, în luna februarie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În anul 2002 inflația a fost de 22,5% în perioada Paștelui.

Coșul zilnic de cumpărături s-a scumpit cu 10%

În ciuda scăderii, prețurile continuă să crească, iar alimentele s-au scumpit cel mai mult, cu 21,56%. Cea mai mare creștere de preț a înregistrat-o zahărul, peste 60%. De asemenea, față de ultimul an s-au scumpit și ouăle, cartofii, margarina și untul:

Comparativ cu 2022, alimentele din țara noastră s-au scumpit, în medie, cu peste 22%. Coșul zilnic de cumpărături s-a scumpit cu peste 10% comparativ cu media europeană.

S-au înregistrat scumpiri și în privința utilităților. Gazele s-au scumpit cu peste 40%, energia electrică este mai scumpă cu peste 32% față de anul trecut, iar cea termică s-a scumpit cu peste 15%.

Potrivit unui studiu, unul din patru români alocă mai puțini bani pentru cumpărăturile de Paște, iar 50% dintre români alocă aceeași sumă ca în anii trecuți.

În ceea ce privește rata inflației, situația României este mai bună față de alte state europene, precum Ungaria, Letonia, Cehia sau Estonia.

Banca Națională a României a transmis recent că rata inflației ar trebui să scadă mai mult până la finalul anului, iar la final de 2023 ar trebui să ajungă la 7%.

În anul 2002 inflația a fost de 22,5% în perioada Paștelui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE