Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iată cum să scapi de aglomerație în cel mai turistic oraș din Europa

Experiența de a vizita Dubrovnik poate fi obositoare și stresantă, și există un motiv pentru asta. Orașul din sudul Croației se află acum pe primul loc în topul destinațiilor supra-turistice, potrivit rezultatelor obținute de Statista.

Așadar, mai merită să mergeți? Iată cum vă puteți relaxa, dacă inima vă este îndreptată spre orașul fortificat, potrivit Euronews Travel.

Cum este să vizitați Dubrovnik?

Orașul de coastă Dubrovnik încoronează un platou stâncos cu vedere la Marea Adriatică. Zidurile robuste din secolul al XVI-lea înconjoară orașul vechi, care găzduiește splendori arhitecturale precum Biserica barocă Sfântul Blaise și Palatul rectorului în stil gotic.

Încercați să vizitați orașul în plină vară, însă, și veți descoperi că aceste bijuterii istorice sunt umbrite de turismul galopant, în plină figură, care domină acum orașul.

Mergând prin centru, te strecori printre mesele restaurantelor care acaparează străzile, în timp ce ești bombardat de chemările chelnerilor și ale vânzătorilor de suveniruri.

Dubrovnik a fost o locație cheie de filmare pentru sezonul 2 din Game of Thrones, astfel, orașul este plin de suvenire cu tematica serialului, făcând ca unele zone să pară un mall.

Dubrovnik este cel mai supraaglomerat oraș din Europa

Folosind date din 2019, Statista a constatat că Dubrovnik este cel mai turistic oraș din Europa, peste Veneția și Barcelona. Orașul are o populație de puțin peste 41.000 de locuitori și a primit aproape 1,5 milioane de turiști în 2019. Asta înseamnă aproximativ 36 de turiști per rezident.

Efectele dăunătoare ale acestor cifre sunt clare. Dubrovnik suferă de blocaje în trafic, deoarece autobuzele cu turiști parchează în afara zidurilor orașului vechi; numărul excesiv de vizitatori înseamnă deteriorarea infrastructurii.

În 2017, UNESCO a sfătuit orașul să nu admită mai mult de 8.000 de vizitatori în orașul istoric la un moment dat. Autoritățile au instalat camere de supraveghere și un sistem de numărare, dar nu au limitat numărul.

Cu toate acestea, recent, primarul din Dubrovnik a anunțat planuri de abordare a impactului negativ al turismului excesiv. Una dintre propuneri este de a le cere turiștilor să transporte valize cu rotile pentru a reduce zgomotul perturbator.

Din noiembrie, orașul intenționează să dezvolte un sistem de depunere a bagajelor la intrarea în centrul istoric. Vizitatorii vor plăti apoi pentru ca valizele să le fie livrate la locul de cazare.

Cum să scăpați de aglomerația din Dubrovnik

Dacă vizitați Dubrovnik în această vară, există o mulțime de modalități de a vedea o latură mai calmă a orașului. În centrul istoric, când vă aflați pe strada principală Stradun, care taie orașul în două, stați cu spatele la Poarta Ploče și mergeți spre stânga în loc de dreapta.

Acest lucru vă duce într-o zonă relativ mai liniștită a orașului, unde s-ar putea chiar să vedeți unele facilități locale, cum ar fi magazinele alimentare și de vinuri.

Cu toate acestea, modul infailibil de a evita aglomerația este să îi urmați pe localnici în afara orașului vechi.

Gruž, la nord-vest de centrul fortificat, este un cartier alternativ în plină ascensiune, unde veți găsi proiecții de cinema în aer liber, piețe de epocă, baruri pe malul portului și restaurante vegane.

Mai departe de-a lungul coastei, Trsteno Arboretum este o grădină liniștită în care puteți petrece o după-amiază, cu un loc adăpostit pentru înot mai jos. Și merită o excursie cu barca până la Mljet - unde puteți găsi o insulă în insulă, care găzduiește o veche mănăstire benedictină.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE