Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iași. Zeci de mii de oameni au așteptat să se închine la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Coada a avut peste 5 kilometri

Rând impresionant la pelerinajul din capitala Moldovei. Zeci de mii de oameni au ajuns în Iași în ajunul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Mulți dintre ei și-au dorit în mod special să ajungă la moaște chiar de ziua Ocrotitoarei Moldovei. Vineri seară, la ora 21, erau peste 40 de mii de oameni la coadă, șirul fiind pe o distanță de peste 5 kilometri. Slujba de liturghie de sâmbătă va avea loc in aer liber, tocmai pentru că se așteaptă să participe un număr mare de credincioși.

Patricia Mocan, pelerin din Arad: ”Este primul an în care particip la Cuvioasa Parascheva. Prin rugăciune considerăm că o să treacă timpul mult mai repede, cântăm si, desigur, jucăm mici jocuri ca să ne simțim totuși bine așteptând această coadă.”

Bogdan Brătușcu, pelerin din Constanța: ”Este un moment foarte important în seara aceasta. Noi ne apropiem cu pași repezi către Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, unde timp de 370 de ani moaștele ei se regăsesc aici, în Iasi.”

În ajun de hram au început să ajungă în capitala Moldovei cei mai mulți pelerini. Dacă în celelalte zile erau cel mult 3 mii de oameni în același timp, vineri seară numărul lor a crescut de peste 10 ori.

Peste 40 de miii de oameni așteptau să se închine la raclă

Carmen Ciocan, jurnalist Euronews România: ”Ora 21, iar rândul cu pelerini se întinde deja pe o distanță pe mai bine de 5 km. Sunt peste 40 de mii de oameni veniți din toate colțurile țarii să se închine la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”

Cu bagaje, scaune, haine groase și flori în mână, oamenii nu s-au descurajat de lungimea rândului. Părinți cu copii mici, tineri, bunici, cu toții vor să se roage la Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Maria Blănaru, pelerin din Galați: ”Suntem din Galați. Acum am sosit la rând, la Cuvioasa. Sperăm să ajungem, să o îmbrățișăm cu toate rugăciunile și toate gândurile cele bune pe Cuvioasa Parascheva, întrucât este și patroana căsniciei noastre. Stăm cât putem. Vedem cum o să rezistăm în această noapte. Cu copiii, cu familia am venit. Este a 23 oară când am venit la Cuvioasa Parascheva an de an.”

Pentru ca așteptarea să fie mai ușoară, voluntarii au împărțit sarmale și ceai cald. După ce au atins raclele celor doi Sfinți, Sfânta Cuvioasa Parascheva și Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, mulți pelerini au rămas peste noapte în curtea catedralei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE