Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iași. Peste 260.000 de persoane s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei Parascheva

Ceremonie religioasă impresionantă în capitala Moldovei. 35 de mii de oameni au fost prezenți sâmbătă la liturghia oficiată în aer liber. În tot acest timp, peste 60 de mii de oameni așteptau la rând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Este un număr fără precedent, spun organizatorii. Oamenii compară Iașiul acestor zile cu pelerinajele de la Ierusalim. Nu a lipsit masa tradițională cu sarmale, o masă despre care oamenii au spus că e binevenită, după ce au așteptat mai bine de zece ore la coadă.

Bulevardul Ștefan cel Mare din fața catedralei Mitropolitane din Iași a fost neîncăpător pentru cei 35 de mii de oameni care au vrut sa fie prezenți la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. O sărbătoare de la care, spun ei, nu aveau cum să lipsească.

La sfârșitul liturghiei, 10 persoane au fost premiate

Pelerin din Constanța: ”E o mare binecuvântare să poți să fii aici. Trebuie să fii mare norocos. Am simțit atingerea Cuvioasei. O zi binecuvântată.”

În fiecare an, la sfârșitul liturghiei, Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei înmânează Distincția "Crucea Moldava". În acest an zece persoane au fost premiate, tineri care s-au remarcat prin rezultatele extraordinare la învățătură, dar și vârstnici cu o viețuire deosebită. Printre ei se numără și Daniel din Iași si Kyra din Odessa, venita in România în urmă cu un an de zile.

Daniel Hanganu, premiat: ”Am obținut medalia de aur la olimpiada internaționala de geografie din Indonezia, motiv pentru care am fost premiat alături de ceilalți pe scenă. Simt că ceea ce am muncit eu a fost răsplătit cu această ocazie.”

Kyra Gidirim, premiată: ”Am fost foarte emoționată, sincer. Adică, la început nu prea am conștientizat ce se întâmplă. Am fost premiată pentru excelență în pictură. Sunt pe pictura icoane la Seminarul Mănăstirii Neamț.”

Vreme frumoasă a venit în sprijinul pelerinilor

În tot acest timp, rândul s-a întins pe cinci kilometri. Peste 60 de mii de oameni așteptau să se închine.

Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor: ”Aceasta este ziua pe care am așteptat-o, ziua Sfintei Cuvioase Parascheva. Ne minunăm cu toții de frumusețea ei, de numărul mare de pelerini.  Sigur, in fiecare an ne așteptăm  la un număr mare de credincioși, dar parcă de fiecare dată suntem copleșiți de numărul acestora.”

Pentru a veni în sprijinul lor, în fiecare an, de hramul Sfintei Parascheva se împart sarmale. 60 de mii de sarmale au fost dăruite la cantina socială de lângă catedrală.

Numărul celor aflați la rând este fără precedent, iar vremea frumoasă, 26 de grade la prânz, cu soare, i-a ajutat pe pelerini sa aibă o așteptare mai ușoară. Sunt și oameni cu probleme de sănătate nemulțumiți care ar fi vrut să treacă pe la raclă, fără a sta la rând.

Pe parcursul pelerinajului, atât cât s-a putut, bolnavii și copiii au fost lăsați sa intre la Sfântă, fără a sta la rând.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE