Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hunter Biden, fiul președintelui Joe Biden, inculpat pentru posesie ilegală de armă

Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, a fost inculpat joi la nivel federal pentru deținere ilegală de armă de foc, în condițiile în care au eșuat demersurile de a ajunge la un acord de recunoaștere a vinovăției. Aceasta este prima oară în istoria Statelor Unite, când fiul unui președinte în exercițiu, potrivit Agerpres.

În vârstă de 53 de ani, Hunter Biden este acuzat că a făcut o declarație falsă în momentul în care a cumpărat o armă în anul 2018. La acel moment, fiul lui Joe Biden a afirmat că nu suferă de dependențe.

Acuzaţia a fost formulată de David Weiss, recent desemnat consilier special al SUA, după ce a eșuat o înţelegere pentru ca Hunter Biden să pledeze vinovat la două acuzaţii fiscale minore şi să se înscrie într-un program pentru a evita urmărirea penală pentru o acuzaţie legată de arme de foc.

Decizia vine la doar două zile după ce republicanii din Camera Reprezentanţilor au propus deschiderea unei anchete ce are ca scop destituirea lui Joe Biden în legătură cu afacerile externe ale lui Hunter Biden, notează agenția Reuters.

În luna august, David Weiss a fost promovat în funcția de consilier special, după ce a investigat mai mulți ani afacerile lui Hunter Biden, în calitate de procuror federal în Delaware, statul natal al președintelui democrat. De altfel, Weiss a fost nominalizat iniţial de Trump.

Ce legături are Hunter Biden cu o companie energetică din Ucraina

Hunter Biden nu a deţinut vreodată o funcţie la Casa Albă sau în campania tatălui său. Liderul de la Casa Albă a declarat că nu a discutat cu fiul său despre afaceri externe şi a subliniat că Departamentul american de Justiţie ar avea independenţă în orice investigaţie a unui membru al familiei sale, notează sursa citată.

De altfel, fostul președinte Donald Trump şi alţi politicieni republicani au susținut c-ar fi existat un un conflict de interese din cauza poziţiei lui Hunter Biden în consiliul de administraţie al companiei energetice ucrainene Burisma în perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte al preşedintelui democrat Barack Obama.

Într-o discuție telefonică din iulie 2020 cu preşedintele Ucrainei, Donald Trump i-a cerut acestuia să ceară Guvernului său să demareze o anchetă asupra lui Joe şi Hunter Biden în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale americane din acel an.

Ulterior, Camera Reprezentanților, dominată de Partidul Democrat, a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului în urma acestor eforturi. În schimb, Senatul SUA a votat pentru menţinerea lui Trump în funcţie.

În timpul campaniei electorale din 2020, Donald Trump a cerut Chinei să ancheteze implicarea lui Hunter Biden într-un fond care urmărea să atragă capital chinezesc. Liderul republican l-a acuzat pe fiul lui Joe Biden că s-a folosit de poziţia sa de influenţă pentru a obţine sprijinul financiar al Chinei pentru investiţiile sale, cu toate că nu a prezentat niciodată dovezi pentru a-și susține afirmațiile. Hunter Biden a negat că ar fi comis vreo infracţiune.

Hunter Biden a scris că a consumat cocaină

Hunter Biden a descris într-un memoriu din 2021 faptul că s-a confruntat cu probleme de abuz de substanţe în viaţa sa, inclusiv consumul de cocaină şi alcoolism. El a fost trecut în rezervă de Marina SUA în 2014 după ce, potrivit unor surse la acea vreme, a fost testat pozitiv la cocaină.

Preşedintele Joe Biden are doi copii în viaţă, Hunter Biden şi fiica Ashley Biden. Fiul său Beau Biden a murit în 2015 din cauza cancerului, iar fiica sa Naomi Biden a murit când era bebeluş, în urma unui accident de maşină în care a murit şi prima soţie a lui Joe Biden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE