Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Helsinki ar putea deveni un "oraș sanctuar" pentru migranții fără acte. Cei mai mulți imigranți fără acte tratați sunt din România și Bulgaria

Helsinki ar putea deveni un "oraș sanctuar", în condițiile în care noul guvern de dreapta continuă să ia măsuri drastice împotriva migranților fără documente.

Cea mai recentă măsură luată de guvernul de coaliție al prim-ministrului Petteri Orpo, care include Partidul Finlandez de extremă dreapta antiimigranți, ar duce la anularea legislației introduse la începutul anului de fostul premier Sanna Marin, care prevedea ca autoritățile locale să ofere asistență medicală de bază gratuită pentru migranții fără acte, indiferent unde se află în țară.

Acum, noul guvern este gata să anuleze această lege, lăsând orașele să decidă dacă vor continua să trateze pe cont propriu migranții care nu au dreptul legal de a se afla în țară și de a avea acces la sistemul public de sănătate.

Această măsură face parte dintr-un nou pachet de măsuri menite să creeze un "mediu ostil" pentru migranți, inclusiv reducerea accesului la servicii și beneficii sociale și explorarea posibilității de a-i expulza într-o țară terță dacă nu se pot întoarce în țara de origine, potrvit Euronews.com.

Capitala finlandeză și alte câteva orașe au promis că vor continua să trateze persoanele fără documente care au nevoie de ajutor medical, indiferent de ceea ce dorește guvernul.

"Considerăm că este foarte important să-i ajutăm pe acești oameni și vrem să milităm pentru egalitate", explică Pipsa, o asistentă voluntară la Global Clinic din Helsinki, unde migranții fără acte pot veni pentru tratament medical de bază, inclusiv pentru primul ajutor, fără a pune întrebări.

300 de imigranți, tratați la o singură clinică, în fiecare an

În general, cifrele nu sunt foarte mari, Global Clinic tratând în jur de 300 de imigranți fără documente în fiecare an.

Aceștia ar putea fi solicitanți de azil ale căror cereri au fost respinse și ale căror recursuri finale au fost epuizate, dar care nu au părăsit încă țara; cetățeni UE, în special din România sau Bulgaria, care se află în țară de peste 90 de zile și nu și-au regularizat șederea; sau orice cetățean UE care nu are asigurare sau căruia nu i s-a acordat încă acces la sistemul public de sănătate finlandez, care poate dura luni sau chiar ani în unele cazuri.

Gama de servicii disponibile pentru migranții care nu utilizează documente pe suport de hârtie este destul de limitată și se află la capătul cel mai ieftin al spectrului de costuri de asistență medicală.

Durerile de cap, durerile de spate, afecțiunile pielii, hipertensiunea arterială și monitorizarea diabetului se numără printre cele mai frecvente afecțiuni care îi aduc pe oameni la clinica gratuită din Helsinki, unde aceștia primesc ajutor de la traducători în arabă, bulgară și română, precum și în alte limbi la cerere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE