Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hackerul clujean acuzat de FBI de fraudă informatică va fi extrădat în SUA

Un clujean acuzat de fraudă informatică va fi extrădat în SUA. Decizia aparține Curții de Apel Cluj. Conform FBI, acesta ar fi săvârșit diverse infracțiuni, printre care participarea la o conspirație care viza unele fraude cu ajutorul sistemelor informatice, precum și participare la fraudă prin cablu, după cum precizează publicația Actualdecluj.

Hackerul clujean riscă 20 de ani de închisoare în SUA

Americanii au emis un mandat de arestare pe 6 aprilie, iar hackerul este deja arestat preventiv pentru 30 de zile, în Cluj, la solicitarea anchetatorilor, care a venit pe 12 iulie. El a declarat că nu cunoaște aceste acuzații, însă va trebui să apară în fața instanțelor din SUA după ce va fi extrădat. Acesta riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Conform investigației FBI, hackerul clujean ar fi participat, alături de alte persoane, la comiterea de atacuri de tip ransomware, cu ajutorul NetWalker, pentru a obține acces neautorizat în reţeaua victimei. Ulterior, el reușea să cripteze datele, să fure datele şi apoi să ceară plata unei sume de răscumpărare pentru decriptare sau pentru evitarea ca datele să fie făcute publice.

Americanii spun că activitatea clujeanului a avut loc de la începutul anului 2019 și până la începutul anului 2021, timp în care ar fi comis sute de astfel de infracțiuni.

"Dezvoltatorii programului NetWalker îşi fac reclamă în forumurile pentru infractori cibernetici ca fiind un serviciu Ransomware-as-a-Service (”RaaS”), în care sunt menţionaţi dezvoltatori şi afiliaţi. Potrivit acestui model, dezvoltatorii sunt responsabili de crearea şi actualizarea softului ransomware şi de a-l face disponibil pentru afiliaţi. Aceștia din urmă sunt responsabili de identificarea victimelor de valoare şi de atacurile cu ransomware asupra lor. După ce o victimă plătea răscumpărarea, dezvoltatorii şi afiliaţii îşi împărţeau suma de răscumpărare", conform sursei menționate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE