Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul deblochează angajările în spitale și serviciile de ambulanță. Peste 2.500 de posturi, disponibile

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că nu mai puțin de 2.700 de posturi vacante vor fi deblocate în spitale și în serviciile de ambulanță.

”Deblocăm azi angajările pentru alte 2.700 posturi vacante din spitale și serviciile de ambulanță. Este a treia decizie similară a Guvernului în sprijinul sistemului medical, după cele din ianuarie și februarie, când au fost deblocate angajările pentru 10.000 de posturi.

În plus, vom crea un grup de lucru pentru identificarea soluțiilor care să permită accesul pacienților la medicamente esențiale, la prețuri rezonabile. Aceste soluții vor fi discutate și cu industria farmaceutică”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Cele mai multe posturi, deblocate la Spitalul Universitar din București

Guvernul a aprobat, prin memorandum, organizarea de concursuri pentru aproape 2.700 de posturi vacante din sistemul sanitar. Cele mai multe dintre acestea, mai exact 861, urmează să fie ocupate la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

"Printr-un memorandum, Executivul a aprobat organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante sau temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre unităţi sanitare din întreaga ţară, spitale, unităţi sanitare fără paturi, servicii de ambulanţă, inclusiv Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, şi Direcţii de sănătate publică. Măsura este necesară în vederea desfăşurării activităţii curente, a asigurării urgenţelor medicale, precum şi a celorlalte servicii medicale", a precizat Constantin, potrivit Agerpres.

Spitalele la care se vor debloca posturile

  • Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti - 861 de posturi;
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca - aproximativ 140 de posturi;
  • Institutul Oncologic Bucureşti - aproximativ 120 de posturi;
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş - 88 de posturi;
  • Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti - circa 80 de posturi.

"La Spitalul Universitar de Urgenţă este vorba de un număr de 861 de posturi, ca urmare a faptului că anul trecut în cadrul instituţiei au fost înfiinţate noi structuri medicale, iar altele au fost reorganizate, iar aceste structuri beneficiază de infrastructură şi de dotări cu aparatură medicală şi pot deveni funcţionale şi operaţionale doar în momentul încadrării personalului de specialitate medico-sanitar în numărul menţionat mai devreme", a explicat Mihai Constantin.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului a menționat că, din totalul de 2.702 de posturi, 310 sunt pentru medici, 1.221 pentru asistenţi medicali, 629 pentru personal auxiliar sanitar, brancardieri, infirmiere, iar restul reprezintă personal de specialitate medico-sanitar, adică farmacişti, biologi, biochimişti, fizicieni, personal TESA, registratori medicali, statisticieni, personal de cercetare, personal de deservire şi muncitori.

"Ocuparea acestor posturi nu generează un impact bugetar suplimentar, întrucât aceste posturi sunt deja finanţate", a punctat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Raport al Comisiei Europene relevă că România rămâne țara din UE care investește cel mai puțin în Sănătate. Deși multe spitale se confruntă cu un deficit mare de asistenți medicali, doar jumătate dintre posturi au fost deblocate pentru această categorie. Momentan, nu există bani pentru restul, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la începutul anului 2024.

România rămâne la coada clasamentului european când vine vorba de investițiile în Sănătate. Ultimul raport al Comisiei Europene arată că în 2021 țara noastră a alocat acestui domeniu 6,5% din PIB. Suntem departe de media europeană, care este de 11% din Produsul Intern Brut. Cel mai mult investesc în Sănătate următoarele țări: Germania – 12.8 % din PIB, Franța – 12.2 % și Austria – 11.5 %. La polul opus, sunt următoarele țări: Bulgaria, Ungaria și România. Totuși, vecinii noștri investesc în Sănătate puțin mai mult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE