Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grupurile de mediu dau în judecată UE pentru etichetarea gazului și a energiei nucleare drept investiții "verzi"

Publicat de: Euronews

Greenpeace și alte organizații de mediu vor acționa marți în instanță Comisia Europeană, încercând să anuleze normele Uniunii Europene prin care energia nucleară și gazele naturale sunt clasificate drept investiții favorabile pentru climă, potrivit Euronews Green.

Grupurile vizează "taxonomia" UE - o listă de investiții care pot fi etichetate și comercializate ca fiind sustenabile în Europa. Acest sistem complex urmărește să orienteze investitorii către proiecte care sprijină obiectivele UE în materie de schimbări climatice.

Anul trecut, Comisia a decis să adauge pe listă unele centrale pe bază de gaz și centrale nucleare, o propunere care a devenit controversată și care a fost amânată în repetate rânduri din cauza lobby-ului exercitat de guverne care nu sunt de acord cu privire la acreditările ecologice ale acestor combustibili.

În acțiunea sa în justiție, Greenpeace solicită Tribunalului UE - parte a Curții de Justiție a UE - să excludă gazele și energia nucleară din aceste norme.

Aceasta susține că UE și-a încălcat propria legislație în materie de climă, invocând emisiile de CO2 produse de centralele electrice pe bază de gaz, și afirmă că normele riscă să deturneze investițiile în favoarea energiei regenerabile.

UE se confruntă cu mai mult de un proces

Marți, patru organizații de mediu, printre care organizația de caritate juridică de mediu ClientEarth și WWF, au intentat un alt proces, prin care încearcă să anuleze normele privind gazele pe motive similare.

"Gazele fosile nu sunt curate, nu sunt ieftine și nu reprezintă o sursă sigură de energie", a declarat un purtător de cuvânt al celor patru grupuri.

Aceștia adaugă că taxonomia este menită să sprijine UE în îndeplinirea obiectivelor sale climatice. În schimb, grupurile susțin că această etichetă riscă să facă contrariul, canalizând investiții suplimentare în această "sursă de energie dăunătoare".

"Dăm Comisia în judecată în speranța de a restabili o oarecare credibilitate a taxonomiei și de a evita acest risc uriaș pentru climă și pentru securitatea energetică a oamenilor."

Rezultatul dorit de ei ar fi o hotărâre care să forțeze Comisia să revizuiască Actul delegat complementar - legislația care clasifică energia nucleară și gazele ca fiind "verzi".

Ce are de spus Comisia Europeană?

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul UE a luat act de acțiunea în justiție, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Comisia a declarat anterior că, pentru a obține eticheta ecologică a UE, centralele pe gaz și cele nucleare trebuie să îndeplinească "condiții stricte", inclusiv o limită de emisii pentru centralele pe gaz.

Normele UE au scos la iveală divergențele profunde dintre țări cu privire la sursele de energie care trebuie utilizate pentru a îndeplini obiectivele privind schimbările climatice.

Spania, Danemarca și alte state membre au susținut că nu este credibil să se eticheteze gazul, un combustibil fosil emițător de CO2, ca fiind ecologic. Polonia, Bulgaria și alte state membre au afirmat că investițiile în gaz sunt necesare pentru a le ajuta să elimine treptat centralele pe cărbune, care sunt mai mari generatoare de CO2.

De asemenea, Comisia se confruntă cu o contestație juridică din partea guvernului austriac, care dorește să respingă eticheta verde pentru gaz și energie nucleară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE