Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grupul Wagner continuă să recruteze luptători pe Facebook, în ciuda regulilor Meta

Wagner, grupul de mercenari violenți din Rusia, acuzat de comiterea unor crime oribile și de încălcări ale drepturilor omului în întreaga lume în ultimii ani, folosește în continuare Facebook și Instagram pentru a recruta oameni online, în ciuda faptului că aceste anunțuri încalcă politicile Meta, potrivit Euronews.com.

Compania a clasat grupul Wagner drept o organizație periculoasă

Un nou studiu realizat de Institute for Strategic Dialogue (ISD), o organizație independentă non-profit cu sediul la Londra care cercetează și monitorizează extremismul și dezinformarea în întreaga lume, a constatat că Meta nu a reușit să elimine conținutul promovat de Wagner și care conține informații de recrutare pentru grup, în ciuda faptului că l-a etichetat ca fiind o "organizație periculoasă".

Conform propriilor politici ale Meta, compania nu permite organizațiilor sau persoanelor periculoase "care proclamă o misiune violentă sau care sunt implicate în violență să fie prezente pe Facebook".

La sfârșitul lunii mai, Meta a confirmat pentru Politico că a identificat Wagner ca fiind o organizație periculoasă, deoarece s-a dovedit că platformele sale de socializare au fost folosite pentru a recruta sânge proaspăt în grupul de mercenari violenți al Rusiei.

"Am desemnat Grupul Wagner ca fiind o organizație periculoasă, ceea ce înseamnă că nu poate avea o prezență pe platformele noastre", a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru ziar, adăugând că conținutul în care sunt incluse "laude sau sprijin substanțial pentru Wagner" este, de asemenea, eliminat "atunci când luăm cunoștință de acest lucru, inclusiv postările care au ca scop recrutarea pentru ei".

Dar problema a persistat, în ciuda propriilor politici și declarații ale Meta.

Peste o sută de conturi care promovează Wagner

Organizația a găsit un total de 114 conturi pe Facebook și Instagram care fie se dădeau drept Wagner, fie îl glorificau, fie postau conținut de recrutare pentru grupul de mercenari.

Conturile postau în cel puțin 13 limbi, inclusiv în engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, portugheză, arabă, macedoneană, poloneză, română, indoneziană, vietnameză și rusă.

Impactul negativ al acestor conturi nu poate fi subestimat. Cincisprezece dintre cele 57 de conturi găsite pe Facebook aveau mai mult de 10.000 de urmăritori sau membri la 16 august, în timp ce cele 57 de conturi găsite pe Instagram aveau un număr cumulat de 10.175 de utilizatori.

Aproximativ 23 dintre aceste grupuri au împărtășit informații despre recrutarea în Wagner, numind-o "cea mai puternică armată privată din lume". În mod crucial, unele videoclipuri încercau să-i convingă pe potențialii recruți că nu vor fi carne de tun pentru grup, ci că vor fi primiți în "familia" Wagner.

În unele videoclipuri partajate pe conturile de Facebook, la celălalt capăt al firului, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, putea fi auzit declarând că "al treilea război mondial" era aproape.

Pe lângă postarea de conținut legat de Wagner, conturile au partajat și propagandă pro-Kremlin.

În timp ce postările despre recrutare, partajate înainte de revoltă, conțineau informații și contacte care păreau autentice, ISD nu a putut găsi "nicio dovadă credibilă" care să facă legătura directă între aceste pagini, grupuri și profiluri de Facebook și Wagner.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE