Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Greve, proteste și ciocniri din cauza accidentului feroviar mortal din Grecia

Ciocniri au izbucnit joi la Atena în timpul grevei generale din Grecia, declanșată ca răspuns la dezastrul feroviar de luna trecută, în urma căruia au murit 57 de persoane. Protestatarii au aruncat cu bombe cu benzină asupra unui cordon de poliție din apropierea Parlamentului. Polițiștii antirevoltă au răspuns cu gaze lacrimogene și grenade de sunet, în timpul scurtei izbucniri de violență care a întrerupt manifestațiile pașnice de amploare. Nu au existat rapoarte imediate cu privire la răniți sau arestări.

Greva a blocat zborurile la sol și a perturbat pe scară largă serviciile, în timp ce proteste de amploare au avut loc și în alte orașe din țară. Ciocniri între tineri și poliție au izbucnit, de asemenea, în orașul portuar Patras din sudul țării.

De asemenea, greva a ținut feriboturile către insulele grecești în port, a lăsat spitalele publice fără personal de urgență, a întrerupt serviciile de transport public și a dus la anularea cursurilor în școlile de stat.

"Această crimă nu va fi uitată"

Sindicatele s-au raliat în spatele asociațiilor de lucrători feroviari care au organizat greve continue de la coliziunea frontală a trenurilor din nordul Greciei din 28 februarie, care s-a soldat cu 57 de morți și zeci de răniți.

"Acest guvern a avut la dispoziție patru ani pentru a rezolva problemele cu rețeaua feroviară, dar în loc să își asume această responsabilitate, dă vina pe toți ceilalți", a declarat Popi Tsapanidou, purtător de cuvânt al principalului partid de opoziție de stânga Syriza, la televiziunea privată Skai.

Principalele proteste au avut loc la Salonic, al doilea oraș ca mărime din Grecia, și în capitala Atena, unde mii de persoane au scandat "această crimă nu va fi uitată" în timp ce au ajuns la un cordon de poliție în fața unui operator feroviar privat.

Magazinele și băncile și-au coborât obloanele când protestatarii au trecut pe lângă ele, în timp ce capitala a fost paralizată. O mare varietate de sindicate - de la cele care reprezintă avocații la șoferii de curierat - s-au alăturat grevei.

Când vor fi reluate serviciile feroviare?

Guvernul, care se confruntă cu alegeri parlamentare înainte de vară, a declarat că serviciile feroviare vor fi reluate la 22 martie și vor fi restabilite treptat până la 11 aprilie, cu personal suplimentar pentru a monitoriza siguranța și cu reguli obligatorii de reducere a vitezei de-a lungul secțiunilor de cale ferată.

Guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis și-a văzut redus în ultimele săptămâni avansul puternic în sondajele de opinie față de principalul său rival, Syriza, cele două tabere fiind, de asemenea, prinse într-o dezbatere ideologică privind modul de reformare a rețelei feroviare învechite a Greciei.

Mitsotakis a promis o delimitare mai clară între serviciile privatizate și autoritățile care le supraveghează, solicitând asistență din partea experților Uniunii Europene pentru a elabora aceste schimbări. Oponenții săi politici susțin că desființarea prost gestionată a agențiilor aflate sub controlul statului a compromis în cele din urmă siguranța feroviară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE