Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia limitează numărul maxim de turiști care pot vizita zilnic Acropola din Atena

Numărul de vizitatori la Acropolele din Grecia va fi limitat la 20.000 pe zi, iar un site web de rezervări va ține evidența numărului de vizitatori și va aplica un sistem de sloturi pe oră, potrivit The New York Times.

Într-un interviu acordat în luna august postului de radio grec Real FM, ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, a declarat că Acropola are în prezent până la 23.000 de vizitatori zilnic, numind acest lucru un "număr uriaș".

Deși situl este deschis până la ora 20.00, Mendoni a spus că majoritatea vizitatorilor aleg să viziteze la orele dimineții, ceea ce creează blocaje și "condiții neplăcute pentru sit, pentru vizitatori și pentru personalul care încearcă să acomodeze acest volum mare de oameni".

Scopul este ca noul sistem - care se află în prezent în faza de testare și care va fi probabil aplicat în mod oficial din aprilie 2024 - să abordeze problema supraaglomerării și să garanteze siguranța și longevitatea monumentului.

Cum vor specialiștii să reducă potențialele daune adusă monumentelor de importanță culturală

Acest lucru a readus în discuție preocupările legate de potențialele daune aduse monumentelor de importanță culturală și de furia localnicilor din cauza zgomotului și a aglomerației. Ca răspuns, oficialii din multe locuri au intensificat politicile pentru a aborda temerile că atracțiile - și, mai general, orașele - ar putea fi iremediabil modificate de turismul excesiv.

"Destinațiile doresc să preia mai mult control asupra turismului și să aibă un turism mai mult în termenii lor", a declarat Ko Koens, profesor de turism urban nou la Universitatea de Științe Aplicate Inholland din Amsterdam, care a cercetat turismul excesiv.

Luvrul din Paris, care a atras aproape opt milioane de vizitatori anul trecut - mulți dintre ei înghesuindu-se să vadă Mona Lisa - a limitat deja intrările la 30.000 pe zi. Aproximativ 80 la sută din activitatea turistică este concentrată în 20 la sută din Franța, potrivit guvernului, care dorește să ajute la orientarea vizitatorilor dinspre destinațiile de succes către zone mai puțin cunoscute.

În Italia, unele plaje din Sardinia au început să ceară oamenilor să rezerve online locurile de intrare, în timp ce oficialii din Veneția au declarat anul trecut că vor introduce un sistem de rezervare și o taxă de intrare pentru vizitatori, ca parte a unei încercări de a limita numărul de turiști în fragilul oraș lagună. Unele atracții, precum mănăstirea care găzduiește pictura murală "Cina cea de Taină" a lui da Vinci, au rezervări limitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE