Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia le sare în ajutor cetățenilor. Magazinele, obligate să scadă prețurile pentru 51 de produse

Grecia introduce o nouă schemă de ajutor pentru cetățeni. Pentru a-i ajuta să facă față scumpirilor, vrea să se asigure că toți oamenii vor avea acces la produse de bază cu un preț cât mai mic. Printre acestea se numără pâinea, laptele, uleiul, dar și produsele de igienă și laptele praf pentru copii. Grecia a înregistrat o inflație de 12% în septembrie, generată de facturile tot mai mari pentru energie, care au declanșat scumpiri în lanț.

Cum Grecia se confruntă cu o inflație galopantă, guvernul a introdus o nouă schemă de ajutor menită să atenueze creșterea prețurilor. Planul numit „coșul de consum” obligă toate marile rețele de magazine să scadă prețurile a peste 50 de bunuri esențiale.

„De exemplu, sunt două tipuri din lapte. La cele cu un semn special, care arată că fac parte din „coșul de consum”, prețurile sunt mai mici decât săptămâna trecută. Au scăzut de la 1,65 euro pe litru la 1,39 euro. Un alt produs care face parte din „coșul de consum” este sucul de roșii. Prețul lui a fost de 0,84 euro, acum este de 0,64 euro și va rămâne la acest „preț special” toată săptămâna”, a explicat Stratoula Poulelli, manager de magazin.

Oamenii sunt sceptici

Cu programul „coșul de consum” guvernul grec speră să tempereze inflația cu două cifre, care îi afectează puternic pe oameni. Dar grecii sunt sceptici.

„Cele 51 de produse sunt prea puține. În acest magazin se găsesc peste 5.000 de produse. De exemplu, eu nu mănânc paste, deci ce îmi pasă dacă pastele fac parte din „coșul de consum”. Nu cred că această măsură va fi de ajutor. Este doar o șmecherie pentru a păcăli cumpărătorii”, spune un bărbat.

„Prețurile au fost mari, acum au scăzut puțin, dar vor crește din nou săptămâna viitoare. Nu cred că această măsură va ajuta deloc. Nu înțeleg ce au avut în vedere autoritățile”, a explicat o femeie.

Pentru a vedea ce produse fac parte din „coșul de consum” există un semn special pe rafturi, există pliante și semne. Există și un cod QR pe care cumpărătorii îl pot scana cu mobilul la intrarea în magazin.”

Fiecare lanț de supermarketuri este liber să aleagă ce produse selectează și cu cât le vinde. Scăderea prețului va rămâne în vigoare o săptămână, în timp ce selecția produselor și prețurile se vor schimba la fiecare șapte zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE