Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grâul se scumpește pe burse, din cauza temerilor privind intensificarea războiului în Ucraina

Prețul grâului pe piețele internaționale crește pe fondul temerilor că Rusia va intensifica războiul din Ucraina. Această situație ar aduce o ameninţare pentru cultivarea şi recoltarea cerealelor şi pentru exporturile de la Marea Neagră.

La bursa de cereale de la Chicago, grâul a fost vândut la un preț apropiat de cel maxim în ultimele două luni. Astfel, o tonă de grâu a fost tranzacționată la mai mult de 294 de dolari. Cotațiile au crescut în ultimele zile, după un nou atac masiv al Rusiei care a vizat obiective energetice din Ucraina. În plus, acordul pentru exportul de cereale pe Marea Neagră expiră în martie, iar prelungirea sa este incertă acum. Moscova transmite că extinderea acordului ar fi nepotrivită în cazul în care nu sunt ridicate sancțiunile care îi afectează exporturile agricole.

Ucraina a aprobat propunerea de a majora capacitatea minimă a navelor care exportă cereale la 25.000 tone. Dar, conform Ministerului Infrastructurii, va fi nevoie de aproximativ 1,5 luni până când nave cu o capacitate mai ridicată vor permite majorarea cantităţilor exportate, din cauza ritmului scăzut în care se realizează inspecţiile vapoarelor.

Pe piaţa cerealelor, preţul boabelor de soia este pe un trend ascendent din octombrie, deoarece seceta a redus producţia în Argentina şi Brazilia. Evoluţia preţurilor la porumb şi seminţe de floarea soarelui va depinde de condiţiile meteo şi de suprafaţa cultivată din SUA şi Canada în această vară. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE