Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Giorgia Meloni şi-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina într-o convorbire cu Volodimir Zelenski

Premierul italian Giorgia Meloni a reafirmat marţi „sprijinul deplin” al guvernului său pentru Ucraina într-o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat biroul ei într-un comunicat, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Giorgia Meloni, care şi-a început mandatul în octombrie, a fost o susţinătoare fermă a Kievului, în pofida fricţiunilor privind această chestiune în cadrul coaliţiei sale conducătoare de dreapta şi a unei opinii publice divizate.

„Meloni a reînnoit sprijinul deplin al guvernului italian pentru Kiev, în domeniile politic, militar, economic şi umanitar, (angajamentul) de a repara infrastructura energetică şi de a lucra pentru viitoarea reconstrucţie a Ucrainei”, a transmis biroul său.

Într-o postare pe Twitter publicată marţi, Zelenski i-a mulţumit lui Meloni pentru „solidaritatea şi sprijinul său complet” şi a spus că Italia ia în considerare să furnizeze Kievului sisteme de apărare aeriană.

Kievul a cerut Romei sisteme de apărare aeriană

Săptămâna trecută, în discursul susţinut în faţa liderilor occidentali, preşedintele ucrainean a cerut o gamă amplă de arme şi sisteme de apărare aeriană pentru susţinerea eforturilor de contracarare a invaziei ruseşti.

Într-un interviu acordat Reuters în această lună, ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a confirmat că Kievul a solicitat Romei sisteme de apărare aeriană, între care şi sistemul franco-italian SAMP/T.

În timpul administraţiei precedente a prim-ministrului Mario Draghi, Italia a trimis Ucrainei cinci pachete de ajutor, care au inclus elemente militare, iar guvernul Meloni lucrează la o a şasea posibilă livrare.

Biroul lui Meloni a mai transmis marţi că ea „şi-a confirmat intenţia” de a vizita Kievul şi l-a invitat pe Zelenski, care săptămâna trecută s-a deplasat în SUA în prima sa vizită în străinătate de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, pe 24 februarie, să vină şi la Roma.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE