Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania: Lovitură de stat dejucată. Au fost arestați primii suspecți

Publicat de: Oana Stoica

Mii de polițiști din Germania au efectuat o serie de raiduri miercuri dimineața devreme, vizând suspecți de extremă dreapta care ar fi încercat să răstoarne statul prin forță, potrivit Euronews.

„Cetățenii Reichului” cer răsturnarea guvernului

Procurorii federali au declarat că aproximativ 3.000 de ofițeri au efectuat percheziții în 130 de locații din 11 landuri germane împotriva adepților așa-numitei mișcări „Cetățenii Reich-ului”. Unii membri ai acestei grupări resping constituția postbelică a Germaniei și au cerut răsturnarea guvernului.

Procurorii au declarat că 22 de cetățeni germani au fost reținuți sub suspiciunea de „apartenență la o organizație teroristă”. Alte trei persoane, inclusiv un cetățean rus, sunt suspectate că susțin organizația, au precizat aceștia.

Marco Buschmann, ministrul german al Justiției spune că se desfășoară o amplă operațiune antiteroristă.

„Democrația este bine apărată: Din această dimineață are loc o operațiune antiteroristă majoră. Procurorul federal investighează o presupusă rețea teroristă din mediul cetățenilor Reich-ului. Există suspiciunea că a fost planificat un atac armat împotriva organelor constituționale.”, a scris acesta pe Twitter.

Cazarma KSK, percheziționată

Săptămânalul Der Spiegel a relatat că printre locațiile în care s-au făcut percheziții se numără cazarma unității germane de forțe speciale (KSK) din orașul Calw, situat în sud-vestul țării. Unitatea a fost în trecut cercetată din cauza presupusei implicări de extremă dreapta a unor soldați.

Procurorii federali au refuzat să confirme sau să infirme că a fost percheziționată cazarma.

Scopul putea fi atins doar cu forța

Pe lângă reținerile din Germania, o persoană a fost reținută în orașul austriac Kitzbuehel și o alta în orașul italian Perugia.

Suspecții lideri sunt acuzați că anul trecut au fondat o „organizație teroristă cu scopul de a răsturna ordinea de stat existentă în Germania și de a o înlocui cu propria lor formă de stat, care era deja în curs de a fi fondată.”

Suspecții erau conștienți de faptul că scopul lor putea fi atins doar prin mijloace militare și cu forța. Aceștia ar fi crezut într-un „conglomerat de teorii ale conspirației constând în narațiuni ale așa-numiților Cetățeni ai Reichului, precum și în ideologia QAnon”, potrivit unei declarații a procurorilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE