Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

General în rezervă despre contraofensiva Ucrainei: E greu de creat un cap de pod pe malul stâng al Niprului prin care să dezvolte o ofensivă spre Crimeea

Rusia a anunțat că a doborât două drone ucrainene care vizau regiunea Moscova. Primarul a anunțat că un dispozitiv a fost doborât în apropiere de autostrada Minsk, iar celălalt, în zona Aeroportului Internațional Domo-dedovo. Nu au fost înregistrate victime sau pagube, menționează oficiali din Rusia.

În ultimele săptămâni, Moscova a fost vizată de mai multe atacuri cu drone. Rusia a acuzat Kievul de „atacuri teroriste” care, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, s-au întețit în condițiile în care contraofensiva Ucrainei a eșuat. Kievul nu a revendicat niciodată atacurile asupra Moscovei.

”Ar fi fost bine să reușească ucrainenii, dar nu reușeau într-o zi să creeze un cap de pod. Un cap de pod trebuie să aibă o adâncime, un minim de cinci-șapte kilometri. A fost o acțiune a ucrainenilor gen incursiune, sau cel mult cercetare prin luptă.

Datele ne spun de șapte ambarcațiuni. Sunt ambarcațiunile pe care le cunoaștem sub denumirea abreviată de RIB, nu au o capacitate foarte mare de transport, nu sunt mijloace anfibii. Vorbim de 40-50 de militari reprezintă un pluton întărit, este clar, e o incursiune destinată cercetării prin luptă, poate să fie o acțiune demonstrativă, adică ar putea să gândească rușii că e o acțiune mai amplă a ucrainenilor.

E greu de creat un cap de pod pe malul stâng al Niprului prin care să dezvolte o ofensivă spre Crimeea, însă aceste acțiuni sunt menite pe de o parte să vadă soliditatea apărării, pe de altă parte, să oblige rușii să păstreze forțe de elită pe brațul stâng al Niprului și să folosească pe alte direcții, să le spunem direcții amenințate mai ales în zona de sud sau chiar o regrupare pe est, pe direcțiile unde rușii sunt în ofensivă.

E o acțiune punctuală, nu schimbă cu nimic datele situației din zona de sud. În mod sigur vom ajunge cu acest război și în anul viitor” a declarat Virgil Bălăceanu, general în rezervă și președintele AOR, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE