Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Protest față de reforma pensiilor, la Cannes. Zeci de oameni au ieșit în stradă în orașul din sud-estul Franței

Protestele față de reforma pensiilor din Franța au ajuns și la Cannes. Câteva zeci de francezi au mărșăluit pe străzi și au strigat sloganuri împotriva președintelui Emmanuel Macron. De luni bune oamenii își exprimă nemulțumirea față de legea care crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Demonstranții au mărșăluit pe fondul unei melodii care a devenit imnul protestelor: Suntem aici, chiar dacă Macron nu vrea.

Mitingul a fost organizat de sindicate, iar forțele de ordine s-au asigurat că protestatarii nu vor ajunge în zona unde are loc cea de-a 76-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Ca să își exprime cât mai clar dezacordul cu politica președintelui Emmanuel Macron, manifestanții au adus un manechin cu chipul lui, pe care l-au aruncat în aer.

VEZI GALERIA
3 imagini

Tomas Ghestem, protestatar: Suntem aici pentru că ne opunem reformei pensiilor, care este o contrareformă și care, practic, duce la situația în care mulți oameni vor muri la muncă.

Ne-am luptat ca să le obținem, ne vom lupta să le păstrăm. Pensiile noastre!

Milioane de francezi au ieșit luni bune în stradă și au făcut greve, nemulțumiți de reforma pensiilor promovată de liderul de la Paris. Aceasta crește vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64, până în anul 2030.

Și perioada de contribuție se mărește de la 42 de ani, cât este acum, la 43 de ani, până în 2027. Oamenii sunt furioși și pentru că guvernul lui Macron s-a folosit de un artificiu constituțional pentru a adopta legea, ocolind Parlamentul. Nu de puține ori protestele au devenit violente. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE