Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO Capitalele europene de top pentru iubitorii de artă. Pe ce loc se află România

Un studiu recent a dezvăluit topul celor mai bune 20 de capitale europene pentru pasionații de artă. Spre surprinderea multora, Italia nu se regăsește în primele cinci.

Atunci când planifică un city break, turistul modern poate lua în considerare o serie de factori. Sunt hotelurile de top? Va fi soare? Există locuri bune pentru a lua o gustare delicioasă? Și, foarte important, ce este de făcut în oraș?

Turismul cultural reprezintă aproximativ 40% din totalul turismului european

Arta, stilul și arhitectura ne influențează masiv adesea deciziile noastre cu privire la locul în care mergem; de aceea, noi muzee, galerii și expoziții se întrec în a atrage vizitatori în marile orașe europene. De fapt, turismul cultural reprezintă aproximativ 40% din totalul turismului european, potrivit euronews.com.

Dar v-ați întrebat vreodată care este orașul care se află în fruntea listei pentru pasionații de artă care doresc să-și satisfacă poftele culturale? Care este capitala de top a Europei când vine vorba de artă?

Cum a fost alcătuit clasamentul

Ubuy France, o platformă globală de comerț electronic, a realizat un nou studiu pentru a descoperi exact acest lucru. A întocmit o listă a celor 20 de capitale europene care oferă cele mai multe atracții pentru pasionații de artă.

Clasamentul a fost alcătuit pe baza numărului de galerii de artă, expoziții cu intrare gratuită, statui, monumente și opere de artă stradală. Unele rezultate sunt evidente, în timp ce altele s-ar putea să vă surprindă!

Londra și Paris, pe primul loc

La egalitate, pe primul loc, se află Londra și Parisul, fiecare obținând 166 de puncte, conform măsurătorilor Ubuy.

VEZI GALERIA
3 imagini

Londra impresionează prin cele 259 de galerii de artă, dintre care 29 oferă intrare gratuită. De la capodoperele clasice de la National Gallery, la expozițiile avangardiste de la Tate Modern, scena artistică londoneză este pe cât de diversă, pe atât de vibrantă. Orașul găzduiește, de asemenea, numeroase festivaluri, cum ar fi Digital Art Week și London Craft Week, ceea ce face ca, pe tot parcursul anului, calendarul să fie foarte încărcat.

VEZI GALERIA
2 imagini

Între timp, Parisul, Orașul Luminii, se mândrește cu 796 de monumente și statui. Iar în inima tuturor, Louvre domnește, adăpostind comori precum Mona Lisa și Venus din Milo, ceea ce îl face să fie cea mai vizitată galerie de artă din lume.

Praga are a doua cea mai veche galerie de artă din Europa

Pe locul al doilea, Praga, capitala cehă, strălucește cu un scor de 155. Orașul încântător, cu străzile sale pietruite și arhitectura gotică, găzduiește Galeria Națională din Praga, a doua cea mai veche galerie de artă din Europa. Este o comoară răspândită în 7 clădiri istorice. Și cea mai bună parte? De câteva ori pe an, intrarea este gratuită pentru toți.

VEZI GALERIA
2 imagini

Berlin - arta stradală foarte dezvoltată

Urmează îndeaproape pe locul trei Berlinul, cu un scor de 152. Arta stradală este un punct de atracție al capitalei germane, cu 618 locații diferite, inclusiv faimoasa East Side Gallery. Aici, vizitatorii pot vedea o porțiune de un kilometru și jumătate din Zidul Berlinului împodobită cu artă vibrantă de 105 artiști, inclusiv unele restaurări ale unor piese pictate în 1990, după ce zidul a fost dărâmat.

VEZI GALERIA
2 imagini

Și, de asemenea, nu există un moment mai bun pentru a vizita capitala franceză. Parisul vibrează cu sute de evenimente, spectacole, expoziții și proiecte ca parte a Olimpiadei culturale pentru Jocurile Olimpice de vară.

Amsterdam - 103 galerii de artă

Pe locul patru, Amsterdam, Olanda, a obținut 151 de puncte, imediat după Berlin. Orașul olandez are 103 galerii de artă, dintre care puțin peste 10% pot fi vizitate gratuit. Printre galeriile de remarcat din Amsterdam se numără Muzeul Modern Contemporan (sau Moco), unde puteți găsi opere de artă pop ale unor artiști precum Andy Warhol și Keith Haring, și, bineînțeles, uimitorul Rijksmuseum.

VEZI GALERIA
2 imagini

După celebrele expoziții personale ale lui Vermeer și Rembrandt, Rijksmuseum găzduiește în prezent o expoziție de neratat dedicată picturii vesele a lui Frans Hals.

Lisabona - număr uriaș de opere de artă stradală

Lisabona, Portugalia, se află pe locul cinci, cu un scor de 147. În capitala portugheză există un număr uriaș de 637 de opere de artă stradală. Este bine cunoscută pentru scena sa de artă stradală - picturile murale mari și frumoase din oraș sunt extrem de populare.

VEZI GALERIA
2 imagini

Celelalte orașe aflate în top 10 sunt următoarele:

6. Roma, Italia

7. Atena, Grecia

8. Viena, Austria

9. Budapesta, Ungaria

10. Madrid, Spania

10. Oslo, Norvegia

România se află pe locul 17, cu 37 de galerii de artă, dintre care doar două sunt cu intrare liberă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE