Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gabriela Scutea, procurorul general al României, vorbește la Euronews Romania despre stadiul dosarului 10 august

Au trecut 4 ani de la protestele din 10 august. Manifestația împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă, care a adus în Piața Victoriei circa 100.000 de oameni, a fost reprimată violent de forțele de ordine. Până în acest moment, ancheta nu a lămurit cine a comandat intervenția brutală a jandarmilor.

De la 21.00, invitata lui Claudiu Popa este procurorul general al României, Gabriela Scutea.

Ce fapte riscă să se prescrie în dosarul 10 august și dacă există presiuni cu privire la trecerea timpului în derularea cercetărilor, ce etape urmează în acest dosar, cine a dat ordinul intervenției și dacă politicienii care s-au aflat la butoane în acel moment vor fi reaudiați sunt câteva dintre reperele discuției din această seară.

Mitingul diasporei, așa cum este cunoscut protestul din 10 august 2018, a fost organizat pe fondul atacului PSD la adresa justiției, partid aflat la guvernare, în fruntea căruia se afla la acel moment Liviu Dragnea. Manifestația împotriva Executivului condus de Viorica Dăncilă s-a sfârșit sub tunurile de apă ale jandarmeriei și rafale de gaze lacrimogene. Totodată, în acea noapte, sute de protestatari au fost loviți cu brutalitate de jandarmi și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Vreme de 4 ani, dosarul 10 august a fost plimbat printre parchete și instanțe. Sute de plângeri penale, nenumărate mărturii ale oamenilor loviți cu bestialitate de jandarmi și niciun răspuns din partea justiției pentru actele de violență din noaptea de 10 spre 11 august 2018.

Deschis în 2018, clasat de DIICOT în 2020 și redeschis în 2022, ulterior contestației unuia dintre protestatari, Dosarul 10 august a fost treptat dat uitării de către opinia publică. Acesta încă se află pe masa procurorilor de la care se așteaptă să accelereze cercetările, pentru a fi trimis spre judecare.

Despre evenimentele din 10 august a vorbit astăzi și premierul Nicolae Ciucă. Acesta a transmis, în debutul ședinței de Guvern, că cei se sunt vinovaţi de exces sau abuz în exercitarea atribuţiilor trebuie să fie traşi la răspundere, în conformitate cu prevederile legale.

"Sunt patru ani de la protestul din 10 august, în care oameni nevinovaţi au căzut victime unor violenţe nejustificate. Vreau să dau garanţia şi să asigur că actuala coaliţie de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare şi că niciodată nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violenţe. Garantez, de asemenea, de la nivelul Guvernului că vom pune la dispoziţia justiţiei tot ceea ce este necesar astfel încât dosarul de investigare a celor întâmplate să poată fi dus la capăt. Astfel, cei care sunt vinovaţi de evenimentele petrecute în urmă cu patru ani să răspundă în faţa legii", a declarat miercuri Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE