Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gabriela Firea, noi critici la adresa lui Nicușor Dan. ”A scumpit de trei ori călătoria cu transportul în comun, prețul parcărilor e mai mare și de opt ori”

Fostul primar general Gabriela Firea îl acuză pe Nicușor Dan că „a mințit” în campanie în momentul în care le-a promis bucureștenilor că nu vor plăti taxe mai mari. Ministrul Familiei susține că edilul Capitalei a scumpit de trei ori călătoria cu transportul în comun, prețul parcărilor de reședință a crescut chiar și de opt ori, iar acum vrea majorarea taxei de oraș pentru turiștii care vizitează Capitala.

„A mințit și când a spus că bucureștenii nu vor plăti taxe mai mari. În locul salariului de 1.400 de euro promis în campanie, oamenii s-au ales cu și mai multe biruri pentru ei sau pentru afacerile lor. În goana unui câștig bazat pe minciuni și fraude a aruncat cu promisiuni. Adevărul s-a arătat după campanie: noul primar a scumpit de trei ori călătoria cu transportul în comun, prețul parcărilor de reședință e mai mare și de opt ori și acum, Nicușor Dan propune majorarea taxei de oraș pentru turiștii care vizitează Capitala”, a scris Gabriela Firea, pe pagina ei de Facebook.

Gabriela Firea îl pune la zid pe Nicușor Dan: „Resuscitează tema finanțării turismului în Capitală uitând că nu există legislație specifică”

De asemenea, Gabriela Firea îl acuză pe primarul general Nicușor Dan că lansează ”încă o minciună prin omisiune”, întrucât ”resuscitează” tema finanțării turismului din Capitală.

„Primarul "resuscitează" tema finanțării turismului în Capitală uitând că nu există legislație specifică pentru asigurarea transferului taxei de oraș plătită de turiștii care vizitează capitala țării. Încă o minciună prin omisiune a lui Nicușor Dan!

Înființată în 2014, înainte de începutul mandatului meu de Primar General, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului a pus pentru prima oară la aceeași masă actorii importanți din zona de turism din București, de la mediul de afaceri la instituții muzeale și administrație locală. Iar întâlnirile au fost organizate constant, promovarea turistică a capitalei fiind o prioritate a mandatului meu prin coordonarea public/privat a politicilor publice din domeniu.

Chiar dacă în 2022 există o lege a Organizațiilor de Management a Destinației, organisme care au rolul de motor de promovare a activității turistice într-o anumită zonă geografice, aceasta încă nu are norme de aplicare”, a explicat Firea.

Gabriela Firea, despre promovarea turismului în mandatul lui Nicușor Dan. ”Vara aceasta, nici autobuzele turistice nu au mai circulat în București”

”Primarul general Nicușor Dan propune majorarea taxei turistice la 2%, după ce s-a prefăcut că își dorește să-i ajute pe hotelieri și să stimuleze turismul. Cu alte cuvinte, marea lui realizare e că mărește o taxă turistică, a cărei bani oricum nu îi poate transfera legal la asociație, pentru că nu există norme de aplicare.

Iar dacă vremelnicul Nicușor Dan vrea să facă ceva în domeniu ar fi bine să se inspire din ceea ce administrația mea a pus deja în practică. De exemplu, în mandatul meu a fost votat primul program multianual pentru promovarea turismului în Bucuresti. Planul s-a aplicat până în 2020. Vara aceasta, nici autobuzele turistice nu au mai circulat în București”, a concluzionat Gabriela Firea.

Reacția Gabrielei Firea vine în contextul în care Nicușor Dan spunea pe 18 august că Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului, deşi înfiinţată în 2014, a devenit abia acum funcţională, deoarece până în prezent nu a avut nici activitate, nici buget.

Edilul Capitalei a precizat că au început demersurile pentru realizarea unei strategii de turism care să pună în valoare Bucureştiul.

"Bucureştiul are, în sfârşit, o Asociaţie pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului funcţională. Această organizaţie, deşi înfiinţată în anul 2014, nu a avut până acum niciun fel de activitate şi nici buget dedicat. Am alocat în acest an fondurile necesare pentru ca asociaţia să poată funcţiona. Prima etapă pentru care am început deja demersurile este realizarea unei strategii de turism care să pună în valoare Bucureştiul, aşa cum se întâmplă în orice capitală europeană. În acest sens vom solicita consultanţă de la operatori economici cu experienţă", a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Conform proiectului supus dezbaterii publice pe 28 iunie, taxa specială pentru promovarea turistică ar putea creşte în anul 2023 la o cotă de 2% la tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, faţă de 0,5%, în prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE