Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

G7 promite să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei, pe fondul războiului din Ucraina

Diplomați de rang înalt din cadrul Grupului celor șapte democrații bogate au promis un front comun împotriva războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, declarând, la finalul reuniunilor lor de marți, că s-au angajat să consolideze și să aplice sancțiuni dure împotriva Moscovei.

Invazia Rusiei în Ucraina

Comunicatul G7 care prezintă angajamentele lor a inclus, de asemenea, cuvinte puternice menite să limiteze ceea ce miniștrii consideră a fi o agresivitate tot mai mare a Chinei și Coreei de Nord în Asia de Nord-Est. Dar invazia Rusiei împotriva Ucrainei a fost cea care a pus în evidență summitul de trei zile.

"Nu poate exista impunitate pentru crime de război și alte atrocități, cum ar fi atacurile Rusiei împotriva civililor și a infrastructurii civile critice", au declarat miniștrii.

"Rămânem angajați să intensificăm sancțiunile împotriva Rusiei, să le coordonăm și să le aplicăm pe deplin", se arată în comunicat, și vom sprijini Ucraina "atât timp cât va fi nevoie". "Retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei și amenințarea sa cu desfășurarea de arme nucleare în Belarus sunt inacceptabile", au declarat miniștrii.

Documentul miniștrilor de Externe a fost pregătit ca un model pentru liderii globali, care va fi folosit la summitul G7 ce va avea loc la Hiroshima în luna mai, și a inclus un limbaj despre Iran, Myanmar, proliferarea nucleară și alte "probleme grave".

Tensiunile dintre China și Taiwan

Două crize au ieșit în evidență: Amenințările tot mai mari ale Chinei și manevrele militare în jurul Taiwanului, democrația autonomă pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa, și invazia Rusiei în Ucraina. Actuala ofensivă a Rusiei este în mare parte blocată, iar Ucraina pregătește o contraofensivă, dar există o îngrijorare globală larg răspândită cu privire la amenințările repetate ale liderului rus de a folosi arme nucleare tactice.

Miniștrii G7 din Japonia, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, Italia și Uniunea Europeană au subliniat că întâlnirea lor de la Karuizawa a marcat un moment crucial în răspunsul lumii la ambele crize, care sunt considerate provocări la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli de după cel de-al Doilea Război Mondial. Eforturile globale de a confrunta chestiunile la Națiunile Unite au fost împiedicate de intransigența Chinei și a Rusiei în Consiliul de Securitate.

Liderii și miniștrii de Externe din țările G7, cel mai recent Franța și Germania, au încheiat recent vizite în China și există o îngrijorare crescândă după ce China a trimis recent avioane și nave pentru a simula o încercuire a Taiwanului. De asemenea, Beijingul a adăugat rapid focoase nucleare, adoptând o poziție mai dură în ceea ce privește revendicarea sa asupra Mării Chinei de Sud și descriind un scenariu de confruntare iminentă.

Miniștrii G7 au declarat că pacea și stabilitatea dintre China și Taiwan este "un element indispensabil pentru securitatea și prosperitatea comunității internaționale" și au făcut apel la "rezolvarea pașnică a problemelor dintre cele două maluri ale strâmtorii".

Comunicatul a îndemnat, de asemenea, China "să se abțină de la amenințări, coerciție, intimidare sau utilizarea forței". Rămânem foarte îngrijorați de situația din Mările Chinei de Est și de Sud. ... Nu există nicio bază legală pentru pretențiile maritime expansive ale Chinei în Marea Chinei de Sud și ne opunem activităților de militarizare a Chinei în regiune."

Administrația Biden a văzut în discuțiile cu Japonia o modalitate de a consolida sprijinul pentru Ucraina, inclusiv o inițiativă majoră privind infrastructura energetică a Ucrainei, lansată la reuniunile G7 de anul trecut din Germania, și de a asigura furnizarea continuă de asistență militară Kievului. Națiunile caută, de asemenea, să intensifice pedepsele împotriva Rusiei, în special prin sancțiuni economice și financiare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE