Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Furtuna Hilary a ajuns în California. Meteorologii prognozează inundații catastrofale în Arizona și Nevada

Furtuna Hilary a adus ploi abundente și vânt puternic în California. Deși a fost retrogradată de la stadiul de uragan, odată ce se apropie de uscat, furtuna crește în intensitate. Inundații catastrofale sunt așteptate în Arizona și Nevada, spun meteorologii. Zeci de milioane de oameni sunt sub avertizare de furtună tropicală, prima de acest fel emisă pentru California de Sud.

Este prima furtună care a lovit comitatul Los Angeles în ultimii 84 de ani. Pe lângă precipitațiile puternice, furtuna aduce și vânt care va bate în rafale care vor depăși 80 de kilometri pe oră. Mulți localnici spun că nu au mai văzut niciodată astfel de fenomene.

Oamenii s-au adunat să facă kitesurf

Meteorologii spun că deși a scăzut în intensitate, furtuna tropicală ar putea provoca precipitații catastrofale. Va ploua mult chiar și în zone în care localnicii sunt mai degrabă obișnuiți cu seceta.

Michael Brennan, directorul Centrului Național pentru Uragane: ”Continuăm să fim foarte îngrijorați, pentru că există riscul unor inundații fulgerătoare care să pună în pericol viețile oamenilor. Inundațiile ar putea avea un impact catastrofal în special aici, în zona marcată cu mov. În zonele de deșert din munții din sudul Californiei s-ar putea produce inundații fulgerătoare, riscul este ridicat.”

În timp ce furtuna se apropia de California, oamenii s-au adunat duminică să facă kitesurf pe o plajă din San Diego.

Turiști: ”Nu prea avem parte de vânt în San Diego. Astfel, atunci când bate vântul, trebuie să ieșim. Indiferent dacă e uragan sau orice alt fenomen meteo, e o zi grozavă. Știm care este prognoza meteorologilor, că ar putea urma un uragan. Urmărim ce se întâmplă și încercăm să nu ne expunem pericolului.”

Până să ajungă în California, furtuna Hilary a provocat inundații în peninsula Baja California din Mexic. Un om a murit după ce mașina în care se afla a fost luate de ape. Din cauza pericolului, aproape două mii de oameni au fost evacuați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE