Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa va fi lovită de încă un val de căldură. Țările în care temperaturile vor depăși 40 de grade

Europa se va confrunta cu zile caniculare în următoarele zile, iar temperaturile vor crește și săptămâna viitoare. Meteorologii spun că se anunță temperaturi de 42 de grade Celsius în Italia, 40 de grade în Franța și 37 de grade în Elveția.

Valul de căldură este determinat de sisteme de înaltă presiune care provin din Africa. Canicula urmează să se extindă din Spania în Europa centrală săptămâna viitoare, au precizat agențiile de meteorologie din Elveția și Franța, conform Euronews.com.

Temperaturile ridicate vor pune stăpânire pe sudul Franței, Elveția, nordul Germaniei și pe nordul Italiei. Din cauza schimbărilor climatice, valurile de căldură au devenit mai dese și mai intense, au precizat specialiștii Grupului interguvernamental privind schimbările climatice.

Italia, afectată de al treilea val de căldură în această vară

Italia va fi lovită de un val de căldură în următoarele zile. Meteorologii avertizează că va fi un ”week-end de foc” cu temperaturi extreme și condiții de umiditate sâmbătă și duminică.

Temperaturile ridicate vin pe fondul unor mase de aer cald care se deplasează dinspre Sahara prin Algeria și Maroc.

Cunoscut ca ”domul de căldură”, fenomenul se manifestă ca și cum ar fi pus"un capac pe o oală", potrivit site-ului meteorologic Severe Weather.

Cercetătorii spun că nu au identificat o legătură directă între domurile de căldură și schimbările climatice.

Cu toate acestea, un studiu publicat în revista Nature a evidențiat că limitarea încălzirii globale la 1,5 grade în loc de două grade ar reduce semnificativ numărul de persoane expuse la temperaturi extreme cauzate de domurile de căldură.

”Cupola extinsă de căldură are ca rezultat captarea unei mase de aer cald la toate nivelurile de dedesubt, cu straturi care se scufundă spre sol”, precizează autorii studiului.

Zonele cele mai afectate vor fi câmpiile din nordul Italiei și coasta Mării Tireniene, unde temperaturile vor ajunge la 40 de grade, și în Sardinia, unde sunt anunțate 42 de grade.

Experții avertizează că previziunile sugerează sosirea "celor mai intense valuri de căldură" în aceste zone.

De asemenea, meteorologii italieni au emis avertizări de căldură pentru orașe precum Florența, Roma, Bologna, Ferrara, Bolzano, Alessandria și Terni. Potrivit prognozelor, temperaturile ridicate ar putea dura până la 27 august, după care se preconizează că un front de furtună va lovi Europa.

Franța s-ar putea confrunta cu cel mai intens val de căldură din istorie

În Franța, șapte departamente din sud-estul țării sunt în alertă pentru furtuni și temperaturi ridicate în acest weekend. Se așteaptă ca domul de aer cald să vină dinspre sud în următoarele câteva zile.

Coasta mediteraneeană și Valea Rhonului se vor număra printre zonele cele mai afectate, cu temperaturi maxime de 40 de grade Celsius.

Și centrul și nordul Franței vor avea parte de temperaturi ridicate, iar la Paris sunt anunțate la 35 de grade.

Agențiile meteorologice franceze prognozează că această căldură intensă va dura până la mijlocul sau sfârșitul săptămânii viitoare. De asemenea, meteorologii avertizează că ar putea deveni cel mai intens val de căldură din Franța.

Vreme caniculară în Elveția și Germania

Și Elveția va fi afectată din cauza caniculei în următoarele zile. Autoritățile au emis vineri o avertizare de căldură de nivel 3 (din 5) pentru aproape toată țara.

Temperaturile vor urca până la 36 de grade Celsius la Geneva vineri, iar căldura intensă va lovi și văile munților Jura și zonele din nord-vest.

Căldura este de așteptat să se mențină până săptămâna viitoare.

În Germania, la începutul acestei săptămâni, în capitala Berlin au fost emise coduri roșii de căldură. Se preconizează că temperaturile vor crește până la 32 de grade Celsius în weekend.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE