Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fuga de responsabilitate. Peste 11.000 de șoferi au lovit alte mașini și nu au declarat tamponarea

Mii de șoferi lovesc alte mașini și fug, iar oamenii rămân cu pagubele, fără să știe cine este autorul. Astfel, păgubitul trebuie să scoată bani din buzunar să își repare autoturismul. Cei care lovesc au obligația legală să declare în termen de 24 de ore tamponarea, însă peste 11 mii de conducători auto nu au făcut asta anul trecut. Sociologii spun că motivul e fie teama de creștere a prețului poliței de asigurare, fie convingerea că nu-i prinde nimeni.

Numărul șoferilor care lovesc alte mașini și fug este în creștere de la un an la altul. Cel puțin, asta arată cifrele din București. Dacă în anul 2022 erau peste 6.800 accidente cu autor necunoscut, anul trecut au fost peste 7.600.

Ștefan locuiește pe Șoseaua Alexandriei din Capitală și avea patru mașini la poartă. Trei dintre ele au fost lovite de un șofer care a fugit de la locul accidentului.

Ștefan Zamfir, păgubit: ”La locul accidentului nu am găsit pe nimeni. A fost lovită: aripa față, ușă, pragul din spate, bara la prima mașină, la cea de-a doua mașină aripa din spate. La a treia mașină aripă spate, bară, cam toate trei au fost serios avariate”

Ștefan a verificat imaginile de pe camerele de supraveghere, dar pe niciuna nu a reușit să vadă numărul de înmatriculare al fugarului.

Reporter: Care este costul pagubei? Îmi spuneați că ați fost astăzi să o reparați.

Ștefan Zamfir, păgubit: ”În jur de 2.000 la una din ele. Restul, nu am fost să evaluez. Cu vopsit, îndreptat, tinichigerie”.

Tot mai mulți șoferi încearcă pe rețelele sociale să găsească vinovații, după ce s-au ales cu mașinile zgâriate sau grav avariate. Alții au noroc, datorită oamenilor care dau dovadă de spirit civic. Aceștia postează fotografii și elementele de identificare ale celor care lovesc mașinile și fug.

Octavian Dan, purtător de cuvânt al Poliției Române: ”Conducătorii de autovehicule, implicați în accidente de circulație, în urma căreia a rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați să se prezinte la unitatea de poliție competentă, pe raza căreia s-a produs accidentul, în cel mult 24 de ore de la producerea acestuia, pentru întocmirea documentelor de constatare”

Dan Petre, sociolog: ”Într-o astfel de situație unii își fac un calcul, cât mă costă dacă fac lucrul acesta, de la costuri materiale până la costuri asupra francizei, de exemplu, în ceea ce privește asigurarea, de costuri financiare pe loc și pe termen lung, dar și costurile în timp pierdut, vs. câștigul de a scăpa cu un pic de teamă dacă se prinde sau nu persoana respectivă”.

Șoferii găsiți de polițiști trebuie să plătească o amendă și rămân fără permis pentru 30 de zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE