Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franz Beckenbauer, unic în istorie. Decesul său, alături de cele ale lui Cruyff, Maradona și Pele înseamnă decesul fotbalului romantic

Cerebral, elegant, impunător, disciplinat și precis. Sunt atribute strânse într-un mănunchi de calități, care au fost vărsate într-o singură persoană, Franz Anton Beckenbauer. Și e greu de găsit un echivalent în lumea celor care mângăie mingea poetic, cu piciorul, pe dreptunghiul de iarbă.

Franz Beckenbauer a murit

Marele Franz Beckenbauer, cel mai mare fotbalist german, a murit. Un anunț greu de digerat nu numai pentru Germania, ci pentru toată lumea fotbalului. Tragica veste fost dată de reputatul jurnalist Fabrizio Romano, care a discutat cu familia germanului.

Deși știrea a survenit luni, cel supranumit "Der Kaiser" (n.r.: Împăratul) a decedat duminică, 7 ianuarie. De altfel, familia sa a confirmat scurt moartea legendarului Franz Beckenbauer, care avea 78 de ani: "Cu profundă tristețe, anunțăm că soțul și tatăl nostru, Franz Beckenbauer, s-a stins liniştit, în somn, duminică, înconjurat de familia sa. Vă rugăm să respectaţi intimitatea familiei şi să nu insistaţi cu întrebări".

Fotbalul fără Cruyff, Maradona, Pele și Beckenbauer

Moartea "împăratului" se alătură unor alte pierderi enorme din lumea fotbalului, survenite în ultimii ani. Mai întâi a plecat "Olandezul zburător" Johan Cruyff (2016), urmat de cel supranumit "El Pibe D'Oro", adică argentinianul Diego Armando Maradona (2020) și de "Regle" brazilian Pele (2022).

După aceste tragedii, se poate spune că fotbalul romantic a murit, dacă avem în vedere diferența dintre fotbalul pictat de cei patru corifei și fotbalul practicat în zilele noastre, un fotbal mult tacticizat.

Această eră a fotbalului romantic a durat cam patru decenii, undeva între anii 1955 și 1995 și a rămas în istorie drept una antologică, în care fotbalul a cunoscut cea mai pură exprimare. Dar acum, esența fotbalului s-a diluat și acest careu de ași s-a spulberat.

Franz Beckanbauer, unic în istorie

Odată cu decesul marelui Franz Beckenbauer, a dispărut un record care cu greu va putea fi atins de vreun pământean. Neamțul era singura persoană care a reușit o performanță greu chiar și de imaginat, darămite de realizat. A câștigat Campionatul Mondial atât ca jucător, cât și ca antrenor și a luat Balonul de Aur.

În urmă cu câteva zile, pe 5 ianuarie 2024, s-a stins din viață și brazilianul Mario Lobo Zagallo (92 de ani), așa că singura persoană care a câștigat atât ca jucător, cât și ca antrenor, Cupa Mondială, rămâne Didier Deschamps. Însă nimeni nu a reușit să ia și Balonul de Aur, așa ca Beckenbauer.

"De Kaiser" rămâne în istorie și dintr-un alt punct de vedere. Germanul este cel care a inventat, practic, poziția de libero. Deși și-a început cariera la mijlocul terenului, ca închizător, Beckenbauer a coborât în linia de fund, acolo unde a dirijat imperial naționala Germaniei spre titlul european din 1972, când a și câștigat unul dintre cele două Baloane de Aur și distincția de Jucătorul Anului în Europa.

A urmat titlul mondial din 1974, când a fost și căpitan. Tot în acea perioadă, el a condus și marele Bayern Munchen către trei titluri consecutive, 1974, 1975, 1976. În total, a obținut 13 trofee în 14 ani cu Bayern.

Beckenbauer, protagonist în "Meciul Secolului"

Beckenbauer a fost protagonist și în ceea ce avea să fie numit "Meciul Secolului", cea mai frumoasă partidă din istoria Cupelor Mondiale, cea mai dramatică și cea mai spectaculoasă.

Se întâmpla cu patru ani înainte de titlul mondial din 74, pe care și l-au adjudecat nemții. În 1970, în semifinala Mondialului din Mexic, Italia - Germania de Vest, cei 102.440 de spectatori de pe Estadio Azteca au fost martorii acelui moment. Iar Beckanbauer, care avea 24 de ani, a rămas în istorie pentru felul în care și-a condus echipa, cum mari dureri, deși avea umărul dislocat și mâna bandajată în urma unui duel cu italianul Pierluigi Cera.

A rezistat 50 de minute din acel moment. 50 de minute de o intensitate rară și dramatism la cele mai înalte cote. A fost erou în acel meci, însă Germania de Vest a pierdut în prelungiri, cu 3-4 și a mers în marea finală, unde Brazilia marelui Pele, Jairzinho sau Carlos Alberto a dat de pământ cu italienii așezați în teren de Ferruccio Valcareggi, 4-0. O finală pe care multă lume crede că Germania ar fi meritat să o joace în locul Italiei.

Der Kaiser Franz a fost maestru și ca antrenor. Mai întâi, a condus Republica Federală Germană spre finala din 1986, unde specialiștii spun că niciun pământean nu-i putea face față lui Maradona. Argentina s-a impus atunci cu 3-2 în fața nemților. După 4 ani, în 1990, a venit și marele succes din cariera sa de antrenor și a câștigat Cupa Mondială. La acea vreme, Beckenbauer devenea prima persoană care ia Mondialul atât ca jucător, cât și ca antrenor.

  • Echipele de club la care a jucat Beckenbauer: Bayern Munchen (1964-1977), New York Cosmos (1977-1980), Hamburg (1980-1982), New York Cosmos (1983).
  • Trofeele câștigate de Beckenbauer: Bundesliga (1969, 1972, 1973, 1974), Cupa Germaniei (1966, 1967, 1969, 1971), Cupa Campionilor Europeni (1974, 1975, 1976), Cupa Cupelor UEFA (1967), Cupa Intercontinentală (1976), Campionatul în America de Nord (1977, 1978, 1980), Campionatul Mondial (1974), Campionatul European (1972).
  • La naționala Germaniei, Franz Beckenbauer a strâns 103 selecții și 14 goluri.
  • Ca antrenor, Beckenbauer a activat la naționala Germaniei, Marseille și Bayern Munchen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE