Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franz Beckenbauer a murit. Fostul mare fotbalist s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani

Fostul mare fotbalist Franz Beckenbauer a murit. Anunțul a fost făcut de Fabrizio Romano, care a primit confirmare din partea familiei. Legenda lui Bayern şi a naţionalei Germaniei a decedat din cauza unei boli necruţătoare.

"Der Kaiser" a condus Germania de Vest spre glorie în 1974 și 1990.

Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA: Franz Beckenbauer a fost ''o adevărată legendă''

Slovenul Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA, şi-a luat adio cu un mesaj emoţionant de la fostul fotbalist şi antrenor german Franz Beckenbauer, pe care l-a numit "o adevărată legendă", relatează EFE.

"Lumea fotbalului deplânge pierderea legendarului Kaiser. Polivalenţa sa incomparabilă, tranziţiile sale elegante între apărare şi mijlocul terenului, controlul impecabil al mingii şi stilul său vizionar au remodelat felul în care se juca fotbalul în epoca sa", a subliniat Ceferin.

Potrivit oficialului UEFA, "calităţile sale de lider au strălucit atunci când el a fost căpitanul celor echipe, naţionala şi Bayern Munchen, în cele mai bune perioade ale lor, şi el a continuat să strălucească în cariera sa de antrenor".

De asemenea, el a subliniat faptul că "moştenirea lui Beckenbauer ca una dintre cele mai mari figuri ale fotbalului din toate timpurile este dincolo de orice îndoială".

Franz Beckenbauer, considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile

Franz Beckenbauer, considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile și unul dintre cei doar doi oameni care au câștigat Cupa Mondială ca jucător și manager, a murit la vârsta de 78 de ani.

Beckenbauer este un simbol al fotbalului german, cu 104 selecții în echipa Germaniei de Vest, pe care a condus-o spre glorie la Cupa Mondială din 1974, înainte de a repeta performanța, în calitate de antrenor, în Italia, 16 ani mai târziu. De asemenea, a câștigat numeroase alte distincții, inclusiv o triplă cupă europeană cu Bayern Munchen la mijlocul anilor '70, când și-a stabilit și reputația de apărător de talente supreme.

Viața lui Beckenbauer de după fotbal a fost marcată de acuzații de nereguli. La vârsta 71 de ani a fost interogat de procurorii elvețieni în martie 2017 pentru suspiciuni de corupție legate de Cupa Mondială din 2006, care s-a desfășurat în Germania. Beckenbauer a condus candidatura inițială în 2000 și a făcut parte din comitetul de organizare a competiției.

Dacă aceea a fost o perioadă întunecată din viața lui Beckenbauer, restul vieții sale a fost în mare parte glorioasă.

Jucător și manager strălucit, moștenirea lui Beckenbauer a fost oarecum pătată de acuzațiile de corupție menționate mai sus. În 2014, el a fost, de asemenea, lovit de o suspendare de 90 de zile de către Fifa pentru că nu a ajutat la o anchetă privind presupusa corupție în cadrul candidaturilor pentru Cupa Mondială din 2018 și 2022. El a făcut parte din comitetul executiv al Fifa care a acordat premiile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE