Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jude Bellingham e cel mai scump jucător de fotbal. Englezul ar valora peste 250 de milioane de euro

CIES Football Observatory estimează că în eventualitatea în care l-ar transfera acum pe Bellingham, Real Madrid ar putea obține 267.5 milioane de euro. Potrivit estimării făcute de cercetătorii elvețieni, alți patru fotbaliști le-ar putea aduce cluburilor lor sume de peste 200 de milioane de euro în eventualitatea unor transferuri: Haaland de la Manchester City, jucătorii Realului - Vinicius Junior și Rodrygo Goes și atacantul lui Arsenal, Bukayo Saka.

Pentru acest top elvețienii de la CIES au folosit un model statistic bazat pe 6000 de tranzacții anterioare cu jucători cu caracteristici similare celor incluși în clasament. Estimările nu țin cont de eventualele sume prevăzute în contracte pentru clauze de reziliere.

34 de jucători ar putea fi transferați – potrivit CIES - cu sume între 100 și 200 de milioane de euro.

Autorii cercetării remarcă faptul că numărul jucătorilor a căror potențială sumă de transfer depășește 100 de milioane de euro s-a dublat față de estimările din iunie.

Evaluarea elvețienilor e cel puțin surprinzătoare în condițiile în care Kylian Mbappé e abia al 27-lea în acest clasament cu o sumă de transfer estimată la 106.2 milioane de euro, iar egipteanul Mo Sallah nici măcar nu apare în top 100.

Cum era de așteptat, România nu are niciun jucător în acest top, unde pe locul 100 e tânărul atacant al celor de la Newcastle United, Anthony Gordon, evaluat la 71.3 milioane de euro. Maghiarii îl au pe Szoboszlai, mijlocașul celor de la Liverpool, evaluat la 138.6 milioane de euro, sârbii pe Dusan Vlahovic, de la Juventus (77.5 milioane de euro), georgienii pe Khvicha Kvaratskhelia, de la Napoli (115.3 milioane de euro), iar croații pe fundașul lui Man City, Gvardiol (96.4 milioane de euro).

CIES Football Observatory este un grup de cercetători independenți, specializat în analize despre fotbal în cadrul International Centre for Sports Studies (CIES).

Pentru comparație, din estimările celor de la Transfermarkt niciun jucător nu ar valora peste 200 de milioane de euro, Mbappe e cotat la 180 de milioane de euro, la fel ca Bellingham și Haaland și doar 15 jucători din lume ar valora peste 100 de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE