Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța va transfera avioane de luptă Mirage în Ucraina. Anunțul făcut de Emmanuel Macron

Franța va livra Ucrainei avioane de luptă de tip Mirage 2000-5 și va instrui piloții ucraineni pentru a opera aceste aparate de zbor. De asemenea, urmează să echipeze o brigadă de aproape 4.500 de soldați ucraineni.

”Franţa vrea pace şi vom lupta pentru ea, dar pacea nu înseamnă capitularea Ucrainei" în războiul cu Rusia, a afirmat Macon într-un interviu acordat postului France 2, citat de Agerpres.

Potrivit Euronews.com, Emmanuel Macron a afirmat că vineri va anunța o ”nouă cooperare cu Ucraina și vânzarea de Mirage 2005, avionul de luptă de fabricație franceză care va permite Ucrainei să-și protejeze teritoriul, spațiul aerian” împotriva atacurilor rusești.

De asemenea, Franța va începe antrenarea piloților ucraineni. Emmanuel Macron a reiterat că Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească armele furnizate de aliații săi occidentali pentru a viza obiective militare rusești și ”să neutralizeze punctele din care (țara) este atacată”.

De altfel, Macron a fost primul lider al unei mari puteri care a spus că nu este exclus ca NATO să trimită trupe la sol în Ucraina. El a făcut, prima dată, această declarație, la finalul lunii februarie. La începutul lunii mai, liderul francez a reiterat această posibilitate.

Cine produce avioanele Mirage

Avioanele multirol Mirage 2000 au fost fabricate de compania franceză Dassault și au fost proiectate la sfârșitul anilor '70 pentru Forțele Aeriene Franceze. Armata franceză deţine aproape 300 de astfel de aparate de zbor.

Mirage 2000-5 este versiunea modernizată. Acest tip de avion nu se mai află în producţie după ce a fost înlocuit de avionul de nouă generaţie Rafale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE