Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța - Noua Zeelandă 27-13 la Cupa Mondială de Rugby 2023. ”All Blacks”, prima înfrângere în grupe din istorie

Franța a câștigat meciul din deschiderea Cupei Mondiale de Rugby 2023, contra Noii Zeelande, scor 27 la 13. Pentru ”All Blacks”, a fost pentru prima oară în istoria participărilor la Cupa Mondială când pierd un meci în faza grupelor.

Damian Penaud (55') și Melvyn Jaminet (78') au marcat eseurile pentru Franța, în timp ce Thomas Ramos a reușit o transformare și a marcat de alte cinci ori din lovituri de pedeapsă.

De cealaltă parte, Mark Telea (2', 43') a marcat eseurile pentru ”All Blacks”, în timp ce Richie Mo'unga a înscris dintr-o lovitură de pedeapsă.

Victoria îi ajută pe francezi să ia o opțiune serioasă la câștigarea grupei A, din care mai fac parte, pe lângă Noua Zeelandă, și Italia, Uruguay și Namibia.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Franța - Noua Zeelandă, în deschiderea Cupei Mondiale de Rugby 2023

Franța va juca pe teren propriu, în condițiile în care ultima înfrângere suferită ”acasă” a fost în 2021, contra Scoției, în cadrul Six Nations. Este, de altfel, singura înfrângere suferită de națională franceză pe teren propriu în era lui Fabien Galthié.

De cealaltă parte, Noua Zeelandă debutează la Cupa Mondială de Rugby la două săptămâni după ce a suferit o înfrângere usturătoare într-un meci de pregătire contra marii rivale Africa de Sud. Naționala ”Springbooks” a surclasat echipa ”All Blacks” cu scorul 35-7 (cinci esecuri la unul), în partida jucată la Londra pe 25 august.

A fost cea mai grea înfrângere suferită de tripla campioană mondială, un duș rece înaintea turneului din Franța.

Cu toate acestea, în întreaga sa participare la Cupa Mondială de Rugby, Noua Zeelandă nu a pierdut niciodată un meci în faza grupelor.

Astfel, se anunță o întâlnire intensă în deschiderea Cupei Mondiale din 2023.

Componența echipelor pentru meciul Franța - Noua Zeelandă

Franța: Thomas Ramos; Damian Penaud, Gaël Fickou, Yoram Moefana, Gabin Villiere; Matthieu Jalibert, Antoine Dupont (căpitan); Reda Wardi, Julian Marchand, Uini Atonio, Cameron Woki, Thibaud Flament, François Cros, Charles Ollivon, Gregory Alldritt  

Rezerve: Peato Mauvaka, Jean-Baptiste Gros, Dorian Aldegheri, Romain Taofifenua, Paul Boudehent, Maxime Lucu, Arthur Vincent, Melvyn Jaminet

Noua Zeelandă: Beauden Barrett; Will Jordan, Rieko Ioane, Anton Lienert-Brown, Mark Telea; Richie Mo'unga, Aaron Smith; Ethan de Groot, Codie Taylor, Nepo Laulala, Samuel Whitelock, Scott Barrett, Dalton Papali'i, Sam Cane (căpitan), Ardie Savea

Rezerve: Samisoni Taukei'aho, Ofa Tuungafasi, Fletcher Newell, Tupou Vaa'i, Luke Jacobson, Finlay Christie, David Havili, Leicester Fainga'anuku

Franța - Noua Zeelandă: istoricul întâlnirilor directe și meciul memorabil din 1999

Meciul de vineri va fi a opta întâlnire dintre cele două echipa la Campionatul Mondial de Rugby. ”All Blacks” au câștigat cinci dintre cele șapte confruntări anterioare.

Unul din meciurile care au rămas în istoria acestui sport a avut loc în anul 1999, când cele două echipe s-au luptat pentru un loc în finala Cupei Mondiale.

După 46 de minute de joc, ”All Blacks” conduceau cu 24-10, legendarul Jonah Lomu marcând două eseuri și asigurând un avans confortabil echipei. Însă Franța a revenit în joc și a marcat nu mai puțin de 33 de puncte în 28 de minute, întorcând scorul și calificându-se în finală. A fost 43 la 31 pentru naționala Franței, care a pierdut apoi finala în fața Australiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE