Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | Inundațiile devastatoare din Kentucky au provocat moartea a cel puțin 15 persoane

Publicat de: Elena Moldoveanu

Inundațiile puternice au înghițit orașele apropiate de pârâurile și fluviile din văile și golurile din Munții Apalași, au înghițit casele și au lăsat vehiculele blocate în grămezi de noroi și în zone greu accesibile. Guvernatorul statului Kentucky a declarat că 15 persoane au murit, un bilanț care se așteaptă să crească pe măsură ce ploile continuă.

Unele zone sunt izolate

Echipe de căutare și salvare susținute de Garda Națională au căutat vineri persoane dispărute în urma inundațiilor record care au distrus comunități întregi, în unele dintre cele mai sărace locuri din America.

„Mai avem încă multe de căutat. Încă avem persoane dispărute,” a declarat Jerry Stacy, directorul de gestionare a situațiilor de urgență din comitatul Perry, din Kentucky, cel mai afectat.

Alunecările de noroi de pe pantele abrupte au lăsat mulți oameni izolați și fără energie electrică, ceea ce face ca salvările să fie mai dificile. Echipele de urgență au efectuat joi aproape 50 de salvări aeriene și sute de salvări pe apă, iar mai multe persoane au avut în continuare nevoie de ajutor.

Drumurile sunt inundate

Determinarea numărului de persoane dispărute este dificilă în condițiile în care serviciile de telefonie mobilă și de electricitate sunt întrerupte în întreaga zonă calamitată.

Mai multe ploi vineri au chinuit regiunea după zile de ploi torențiale. Furtuna a făcut ca apa să țâșnească de pe versanți și să iasă din albia cursurilor de apă, inundând drumurile și forțând echipele de salvare să folosească elicoptere și bărci pentru a ajunge la persoanele blocate. Inundațiile au afectat, de asemenea, părți din vestul Virginiei și sudul Virginiei de Vest, într-o regiune în care sărăcia este endemică.

VEZI GALERIA
7 imagini

Echipele de salvare au intervenit, de asemenea, în Virginia și Virginia de Vest pentru a ajunge la persoanele aflate în locuri unde drumurile nu erau practicabile. Guvernatorul Jim Justice a declarat stare de urgență pentru șase comitate din Virginia de Vest, unde inundațiile au doborât copaci, au provocat întreruperi de curent și au blocat drumuri.

Râul North Fork of the Kentucky River a crescut și a depășit recorduri în cel puțin două locuri. Un manometru al râului a înregistrat 6,4 metri în Whitesburg, cu peste 1,8 metri peste recordul anterior, iar râul a atins o creastă record de 13,25 metri în Jackson.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE