Zona Bucureștiului și a județului Ilfov au fost lovite de o furtună puternică, în condițiile în care s-a aflat sub incidența unui cod roșu de vreme severă. Autoritățile au emis mai multe mesaje RO-Alert. O femeie de 49 de ani a murit în Otopeni, după ce acoperișul unei clădiri a fost smuls de vânt și a lovit o altă clădire. O grindă a pătruns prin geam și a lovit-o pe femeie care se afla în apartament.
ISUBIF: 50 de intervenții în București; 44 de copaci doborâți de vânt, 15 autovehicule avariate
Pompierii au avut 50 de intervenții în municipiul București, în urma furtunii de joi, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF).
„Pe perioada codurilor portocaliu/roșu în București, până la această oră au fost înregistrate 50 de intervenții, în urma cărora au fost degajați 44 de copaci, au rezultat 15 auto avariate, patru degajări acoperișuri case, un gard rupt, cinci țevi de gaze rupte”, au transmis reprezentanții ISUBIF.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în cursul zilei de joi au fost emise de către Administrația Națională de Meteorologie două avertizări nowcasting de fenomene meteorologice periculoase.
O avertizare Cod portocaliu a vizat județele Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov, în urma căruia au fost șapte localități afectate, din Ilfov și Giurgiu - îndepărtarea unor elemente de acoperiș de la trei imobile, 15 copaci prăbușiți degajați de pe carosabil și două autovehicule avariate.
„Municipiul București: se intervine pentru degajarea elementelor de construcție desprinse de la mai multe imobile; mai mulți copaci prăbușiți pe carosabil. La acest moment, sunt peste 130 de apeluri în așteptare în dispeceratul ISU B-IF primite prin SNUAU 112. Două persoane au fost lovite de copaci/crengi în cădere, iar în urma evaluării medicale de la fața locului au fost transportate la spital, conștiente”, se precizează într-o informare transmisă de IGSU.
Acoperișul rectoratului Academiei de Poliție, smuls de vântul puternic
Vântul puternic a desprins o bucată din acoperișul rectoratului la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.
Mai mulți copaci au fost rupți de vânt și s-au prăbușit peste un bloc de locuințe în cartierul Militari. De asemenea, Autostrada A1 a fost blocată de mai mulți arbori doborâți de vijelie, la aproximativ 25 de km de București. Circulația a fost îngreunată cam 10 minute, între timp a fost reluată, dar se circulă cu dificultate.
Sursă Foto: DSU
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat pe larg, în direct pentru Euronews România, care sunt urmările furtunii din București.
Raed Arafat, șeful DSU: „La nivel de București-Ilfov, cel puțin acum 10 minute erau deja 100 de apeluri de urgență venite pentru diferite efecte, dar nu grave. Așteptăm, pentru că de acum încep solicitările pentru a solicita sprijinul Pompierilor. Am avut două coduri, unul portocaliu, urmat de unul roșu, din care ieșim acum. Noi revenim și spunem: cu cât suntem sub un cod, pentru că suntem sub un cod portocaliu într-o zonă mai mare din țară, și sub cod galben, inclusiv pentru București, când se dau alertele rugăm populația să le ia în serios și să aplice recomandările pe care le dăm. Este foarte important, pentru că am avut și o persoană lovită de o creangă, astăzi în București, din fericire conștientă, a fost preluată de un echipaj SMURD. Dar astfel de incidente pot să fie și mult mai grave dacă persoanele se află în timpul vijeliei pe stradă și pot fi lovite de obiecte grele, pot să fie lovite de obiecte care cad de pe clădiri, pot fi prinse sub pomi căzuți care cad și care după asta cauzează răni foarte grave sau chiar decesul. Așa că, din nou, insistăm asupra populației și îi rugăm să înțeleagă aceste recomandări. Sunt pentru ei, pentru siguranța lor.”