Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost membru al grupării extremiste Proud Boys, condamnat la 10 ani de închisoare în cazul atacului de la Capitoliu

Un fost membru al grupării de extremă dreapta Proud Boys care a spart o fereastră în timpul asatului asupra Capitoliului în 6 ianuarie 2021 a fost condamnat, vineri, la 10 ani de închisoare. După ce instanța a pronunțat sentința, Dominic Pezzola a spus sfidător: ”Trump a câștigat”, relatează The Associated Press.

Sentința în cazul lui Dominic Pezzola a fost ultima pronunțată, după ce liderii grupului au fost condamnați deoarece că au condus un atac menit să împiedice transferul pașnic al puterii de la Donald Trump către Joe Biden, în urma alegerilor prezidențiale din 2020.

Fostul lider de top al Proud Boys, Enrique Tarrio, urmează să fie condamnat marți, în condițiile în care procesul său durează de mai multe luni.

În vârstă de 46 de ani, Pezzola a luat scutul unui polițist, cu care a spart o fereastră. Acest lucru a permis vandalilor să pătrundă în Capitoliu. Ulterior, bărbatul a filmat un clip ”pentru a sărbători”, moment în care a fumat un trabuc în clădirea guvernamentală, au precizat procurorii americani.

Cu toate acestea, el fusese recrutat recent de gruparea Proud Boys, iar judecătorii l-au achitat de cea mai gravă acuzație, conspirație sedicioasă, o infracțiune din epoca Războiului Civil, care a fost pronunțată rar în instanță. Pezzola a fost condamnat pentru alte acuzații grave, iar procurorii au cerut 20 de ani de închisoare.

"Era un pedestraș entuziast", a afirmat procurorul Erik Kenerson, potrivit sursei citate.

Judecătorul Timothy Kelly a precizat că Pezzola, originar din orașul Rochester, New York, nu a scris pe Internet tipul de mesaje violente, precum ceilalți acuzați în dosarul atacului asupra Capitoliului. Cu toate acestea, el a permis protestatarilor să pătrundă în sediul Capitoliului.

"Realitatea este că ați spart acea fereastră și ați lăsat oamenii să intre în clădirea Capitoliului și să amenințe viețile legislatorilor noștri", i-a spus judecătorul lui Pezzola.

În apărarea sa, Pezzola a spus în instanță că s-a folosit de scutul poliției pentru a se proteja de forțele de ordine. Avocații săi au afirmat că el a spart doar un geam, iar ceilalți scandalagii au distrus restul ferestrei.

De asemenea, i-a spus judecătorilor că n-ar fi vrut niciodată să pătrundă în zona resticționată pe 6 ianuarie și și-a cerut scuze față de ofițerul căruia i-a luat scutul.

După ce a părăsit sala de judecată, bărbatul a strigat: ”Trump a câștigat”.

Procesul Proud Boys a scos la iveală modul în care gruparea de extremă-dreapta a asimilat mesajele lui republicanului Donald Trump care a susține că alegerile din 2020 au fost fraudate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE