Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderul grupului Proud Boys, Joseph Biggs, condamnat la 17 ani de închisoare pentru atacul de la Capitoliu

Un fost lider al grupării de extremă-dreapta Proud Boys a fost condamnat joi la 17 ani de închisoare, ca urmare a implicării sale în revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA.

"Acea zi a fost încălcată tradiția noastră de transfer pașnic al puterii, unul dintre cele mai prețioase lucruri pe care le aveam ca americani", a declarat judecătorul districtual american Timothy J. Kelly, în cadrul procesului.

Mai mulți lideri Proud Boys, găsiți vinovați

În cursul zilei de joi, Kelly l-a condamnat la 15 ani de închisoare pe Zachary Rehl, în vârstă de 38 de ani, care a condus organizația Proud Boys din Philadelphia. Biggs și Rehl sunt doi dintre cei patru Proud Boys găsiți vinovați la începutul acestui an de implicare într-o conspirație pentru a-l menține pe Donald Trump la putere, prin forță. Cazul a fost una dintre cele mai mediatizate. Sentințele reprezintă aproximativ jumătate din ceea ce au solicitat procurorii și din ceea ce sugerau orientările federale privind condamnările.

Fondatorul Oath Keepers, Stewart Rhodes, găsit vinovat de o conspirație, a fost condamnat la începutul acestui an la 18 ani de închisoare. În ambele cazuri, judecătorii au aplicat acuzații de terorism care au făcut ca pedepsele să fie mai dure. Dar Kelly a declarat că sentințele ar fi fost aceleași indiferent de această decizie. "Nu este treaba mea să te etichetez drept terorist, iar sentința mea de astăzi nu va face acest lucru", i-a spus Kelly lui Biggs, potrivit The Washington Post.

Deși a numit "un miracol" faptul că nu au fost uciși mai mulți oameni pe 6 ianuarie, judecătorul a spus că "nu a existat nimic care să sugereze" că Proud Boys au plănuit ceva asemănător cu un atentat cu bombă, o serie de crime pe câmpul de luptă sau încercarea de a "arunca în aer un zgârie-nori".

Departamentul de Justiție a susținut că Biggs și Rehl au fost implicați în acte de terorism în coordonare cu fostul lider al Proud Boys, Henry "Enrique" Tarrio, care urmează să fie condamnat marți.

Tarrio a creat un grup de conducere pentru 6 ianuarie, din care făceau parte Biggs, Rehl și Ethan Nordean din zona Seattle, care urmează să fie condamnat vineri. Aceștia au condus un grup de aproximativ 200 de Proud Boys la Capitoliu înainte ca Trump să-și îndrepte susținătorii acolo. Apoi, spun procurorii, aceștia au condus mulțimea de susținători ai fostului președinte american, trecând de baricade și intrând în clădire.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE