Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ford face concedieri în Europa. Mii de posturi vor fi desființate pentru a promova producția de mașini electrice

Ford va desființa aproape 4.000 de locuri în Europa, inclusiv 1.300 în Marea Britanie, în următorii trei ani. Schimbările vin în contextul în care compania americană vrea să reinventeze marca și să se axeze pe producția de mașini electrice, scrie publicația The Guardian.

Conducerea companiei americane a anunțat că are în plan să desființeze 3.800 de posturi administrative și din domeniul dezvoltării în Europa, invocând costurile tot mai ridicate de producție și nevoia de accelera tranziția de la motoarele cu combustie internă la cele electrice.

Țările în care Ford face tăieri de posturi

Aproape 2.300 de locuri de muncă vor fi desființate în Germania, 1.300 în Marea Britanie, iar 200 în restul Europei, au anunțat reprezentanții Ford, care spun că vor să realizeze reducerile de personal inclusiv printr-un program de plecări voluntare.

De asemenea, Ford ar urma să renunțe la 2.800 de posturi din domeniul ingineriei până în 2025, dar și de alte aproape de locuri de muncă din zona administrativă, de marketing, vânzări și distribuție din toată Europa.

Oficialii din cadrul Ford spun că recurg la această reorganizare pentru a crește profitul companiei și a concura cu rivalii de pe piața auto din Europa, care sunt afectați de probleme economice și politice. Prin desființarea locurilor de muncă se va crea o „structură de costuri mai simplă și mai competitivă" pentru afacere, au mai precizat reprezentanții companiei americane.

În schimb, Ford vrea să păstreze 3.400 de ingineri în Europa, care vor pune bazele tehnologiei furnizate de colegii lor din SUA pentru a o adapta pieței europene, a precizat Martin Sander, directorul general al diviziei europene pentru mașini electrice (EV) ale Ford și șeful diviziei germane.

„Este mult mai puțin de lucru în privința trenurilor de rulare odată cu renunțarea la motoarele cu combustie. Ne îndreptăm spre o lume cu platforme mai puțin răspândite la nivel global, în care este necesară mai puțină muncă de inginerie. Acesta este motivul pentru care trebuie să facem aceste ajustări", a declarat Sander, conform sursei citate.

Fabrica Ford de la Craiova, preluată de turcii de la Ford Otosan

La începutul anului 2022, Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, preia fabrica de la Craiova. Prin acest acord, Ford a transferat proprietatea asupra fabricii sale din Craiova, care produce vehicule şi motoare, către Ford Otosan, permiţând, astfel, companiei din România să-şi extindă operaţiunile la nivel internaţional.

Noii proprietari din Turcia au anunțat o investiție de 490 de milioane de euro, care va fi implementată în următorii trei ani, pentru a sprijini lansarea următoarei generaţii a modelului Courier, atât în varianta Transit (transport marfă), cât şi în varianta Tourneo (transport persoane), ce va intra în producţie în 2023, cu o versiune complet electrică din 2024.

Capacitatea totală de producţie a fabricii de la Craiova va creşte de la 250.000 vehicule/an la 272.000 de vehicule/an, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE