Un director din cadrul unei instituții din Ministerul Economiei și-a redus singur salariul de aproape patru ori. Ministrul economiei, Radu Miruță, l-a dat exemplu pe rețelele sociale. El i-a incurajat și pe ceilalți directori din instituțiile subordonate să facă același lucru. Asta înainte de a ajunge însuși ministrul cu procedura de reevaluare la fiecare dintre ei.
Directorul Institutului de Cercetări în Transporturi, Flavius Cladoveanu, și-a redus salariul de la aproape 54 de mii de lei la numai 14 mii de lei. Astfel, Cladoveanu va lua numai un sfert din banii pe care îi lua anterior.
Ministrul Economiei: „Este doar un gest de bun-simț”
„Hai, că se poate!
Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei.
Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el?
PS: salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanță acceptată. Este doar un gest de bun-simț. Evaluarea va fi la fel de serioasă.”, a scris noul ministru al Economiei pe Facebook.
Incertrans este un institut de cercetare și consultanță în transporturi rutiere, feroviare, aeriene și maritime, unul dintre cele peste 60 de institute, companii, regii naționale și autorități aflate în subordinea Ministerului Economiei.
Indemnizații mărite și de 6 ori în unele companii de stat
În plină criză bugetară, unele companii de stat și-au triplat sau chiar mărit de șase ori indemnizațiile pe care le lua conducerea. Ministrul Economiei, Radu Miruță, a spus la Euronews că aceste creșteri s-au făcut cu doar două luni înainte de schimbările politice, într-o tentativă de a -și securiza pozițiile indiferent de schimbările politice.
De-a lungul timpului au avut grijă să-și seteze un cadru legislativ încât după ce ajung să semneze contractul să fie foarte greu de dat înapoi tocmai pentru a se proteja de indiferent cine urmează să conducă destinele acelor companii.
Și vedem un exemplu concret aici multe dintre companiile cu indemnizații mari și la director și la consiliul de administrație și-au preparat contractele cu o lună, două, trei înainte de a se schimba regimul, nu este ceva care rămâne definitiv, însă sunt niște pași procedurali pe care trebuie să-i fac.
Unele companii aveau indemnizații undeva pe la 3.000 lei și au 15.000. Nu de la o lună la alta. Înainte de această schimbare, indemnizația era de 3000 și ceva și acuma este 15.000.”, a declarat Radu Miruță.
La TAROM, membrii și-au dublat indemnizațiile, până la aproape 24.000 de lei brut.