În plină criză bugetară, unele companii de stat și-au triplat sau chiar mărit de șase ori indemnizațiile pe care le lua conducerea. Ministrul Economiei, Radu Miruță, a spus la Euronews că aceste creșteri s-au făcut cu doar două luni înainte de schimbările politice, într-o tentativă de a -și securiza pozițiile indiferent de schimbările politice.
„E vorba despre mai multe astfel de companii. Unele chiar cu și de șase ori mărite indemnizațiile. În luna mai, acum două luni de zile.”, a spus Radu Miruță, ministrul Economiei.
„O să prezint în zilele următoare întreaga listă cu aceste companii. Știu că e o așteptare ca lucrurile astea să se rezolve foarte repede și sunt foarte preocupați să se rezolve. Dar ce trebuie să înțeleagă sau, mă rog, doresc și îi rog pe oameni să înțeleagă un pic că trebuie să iau pas cu pas pentru a respecta prevederile legale.
De-a lungul timpului au avut grijă să-și seteze un cadru legislativ încât după ce ajung să semneze contractul să fie foarte greu de dat înapoi tocmai pentru a se proteja de indiferent cine urmează să conducă destinele acelor companii.
Și vedem un exemplu concret aici multe dintre companiile cu indemnizații mari și la director și la consiliul de administrație și-au preparat contractele cu o lună, două, trei înainte de a se schimba regimul, nu este ceva care rămâne definitiv, însă sunt niște pași procedurali pe care trebuie să-i fac.
Unele companii aveau indemnizații undeva pe la 3.000 lei și au 15.000. Nu de la o lună la alta. Înainte de această schimbare, indemnizația era de 3000 și ceva și acuma este 15.000.”, a declarat Radu Miruță.
Membrii C.A. TAROM, indemnizații dublate, până la 24.000 de lei brut
Și la TAROM, membrii Consiliului de Administrație și-au dublat indemnizațiile în ciuda faptului că țara e în criză. Inițial remunerați cu 12.500 lei brut/lună, cei șapte membrii Consiliului de Administrație al TAROM au primit recent o dublare a indemnizației, ajungând la peste 24 de mii de lei.
Premierul României, Ilie Bolojan, nu vede însă cu ochi buni aceste majorări, în timp ce ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, a precizat că a cerut la început de mandat o situație a tuturor companiilor din subordinea ministerului său, precum și un plan de eficientizare al lor.
La sfârșitul lunii mai, o situație similară a fost la Compania Națională Aeroporturi București. Membrii consiliului de administrație și-au votat indemnizații și de 5 ori mai mari până la aproape 70.000 de lei brut pe lună.